Multi-Mam за специалисти - Multi-Mam

 

Multi-Mam за специалисти

 

До 30-те години на миналия век, кърменето е било широкоразпространено и се е практикувало от почти всяка майка по света. По това време е било разработено и адаптираното мляко (модифицирано краве мляко), което се е считало за символ на богатство и заможност. Именно това е основната причина за спада в кърменето, който се наблюдава сред съвременните майки.

В съвременното общество, кърменето се насърчава заради научно доказаните ползи от кърменето и превъзходството на майчината кърма пред всякакъв друг вид млека. Кърмените деца по-рядко страдат от настинки, диария или ушни инфекции. В допълнение, кърмените деца са по-малко склонни към развитието на алергии. Нека не забравяме, че кърменето е важно за психическото благосъстояние както на детето, така и на майката.

Въпреки това, кърменето често е неприятно предизвикателство за майката поради вдлъбнати зърна, болезненост, гръдни инфекции (мастит), гъбички в устата на бебето и по зърната (млечница), постоянно и неконтролируемо изтичане на кърма, общественото мнение или просто поради недостатъчно производство на кърма, което води до чувство за вина и неадекватност.

Нормалното бебешко смучене предизвиква видими промени по кожата на зърната като подуване и струпей. Пришки, възпалени участъци и лющене на кожата се срещат често (Ziemer, 1993). Статистиката сочи, че 80-95% от кърмещите жени изпитват някаква степен на болезненост по време на кърмене, като 26% от тях съобщават, че изпитват екстремна болка в зърната (Newton, 1952; Walker, 1989). Очевидно е, че травмите на зърната са все още често срещани (Cable, 1997).

Болезнените зърна могат да възпрепятстват рефлекса на потичането (изтичане на кърма). Тъй като майката става все по-напрегната, започва един порочен кръг, който често води до ранно отбиване.

Кожните увреждания на зърната могат да създадат среда, предразполагаща развитието на гъбични инфекции като кандидоза или стафилококова инфекция, които увеличават риска от развитието на мастит (Amir, 1991; Livingstone, 1999).

Правилната поза за кърмене, както и доброто захващане на бебето към гърдите на кърмачката, са най-важните предпоставки за предотвратяване на уврежданията и болката в зърната (Klaus, 1987).

Съществуват и други странични фактори, които също допринасят за напукването на зърна. Това са: прекомерното използване на продукти, които премахват естествения кожен себум от областта на зърната (сапуни, шампоани), гъбични инфекции (млечница), екзема или тенденция към суха кожа. Затова е наложително да поддържате добра хигиена, като използвате подходящи продукти.

Старият метод за лечение на напукани зърна е бил свързан с оставянето на гръдната кожа суха. Тъй като раните най-бързо и ефикасно се лекуват във влажна среда, те зарастват без образуването на струпеи или корички. Следователно, новият подход е свързан със създаването на влажна среда около наранения участък от кожата, тъй като това възпрепятства дехидратацията на кожата.

Хубаво е, че в днешно време, знанията относно важността на кърменето са придружени с нови методи за предотвратяване и лечение на проблемите свързани с кърменето.

Допълнителна информация за специалисти: