Хидратантно лечение на рани - Multi-Mam

Създаването на влажна среда около наранения участък от кожата забавя и възпрепятства дехидратацията на кожата. Тъй като раните най-бързо и ефикасно се лекуват във влажна среда, те зарастват без образуването на струпеи или корички. Дори компресите от чай и водните компреси се оказват по-ефективни от липсата на всякакъв вид лечение. Употребата на лечебни компреси значително намаля болката в зърната и образуването на корички по повърхността на зърната (Ziemer).

Въпреки това, когато наранените зърна се третират с топъл въздух от сешоари за коса, пукнатините образуват корички, които бебето често разчопля по време на кърмене. В следствие на това, зърното наново започва да кърви и се образуват нови корички. Този процес може да продължи, докато зърната не зараснат напълно, причинявайки много дискомфорт и неудобство на майката.

В началото на 70-те години се установява, че влажната среда подобрява движението на клетките през повърхността на раната и благоприятства заздравяването (Rovee, 1972). Съвременните методи за лечение на рани включват използването на влага за подпомагане на заздравяването. Влажната среда е изключително важна за разпространението и миграцията на епителните клетки по повърхността на раната по време на зарастването (Bolton, 2000). Маслата, включително витамин Е, не улесняват заздравяването на рани. Всички масла остават на повърхността на кожата и могат да предоставят само временно облекчение. На сухата или напукана кожа не ѝ липсва себум, липсва ѝ влага.

Невъзможно е външен източник да прибави влага към кожата (това е вътрешен физиологичен процес). Помагайки на кожата да предотврати дехидратацията, кожата може да задържи повече от естественото си водосъдържание.

Въпреки това, времето, което ще е необходимо на зърната да се възстановят, може да не е най-належащия проблем за майката с наранени зърна. За нея е важно да разбере кога точно ще изпита облекчение.