Съвети относно кърменето - Multi-Mam


Съвети относно кърменето

Процесът на кърмене е изключително полезен както за кърмачето, така и за самата кърмачка. Времето отделено за кърмене представлява чудесна възможност да се сплотите с Вашето бебе и да изградите силна съвместна връзка. Въпреки това, понякога кърменето може да бъде доста предизвикателно, особено през първите дни след раждането. Всяка майка има своите различни индивидуални предпочитания относно кърменето. Затова е много важно да експериментирате с различните пози на кърмене, за да намерите най-удобната поза за Вас и за Вашето бебе. Следните съвети могат значително да улеснят процеса на кърменето:

 • Въпреки че първоначалното чувство при кърменето може да е малко неприятно, самият процес на кърмене в никакъв случай не трябва да бъде болезнен. Ако изпитвате болка по време на кърмене, то най-вероятно бебето Ви не се е захванало правилно за Вашата гръд. Правилно захващане се постига, едва когато цялата гръдна ареола около зърното се засмуче от устичката на бебето, брадичката на кърмачето се притисне към гърдите, а нослето му остане отпушено. В това положение, зърното е разположено в задната част на устата, а сукателните движения ефикасно подпомагат изтичането на майчино мляко.
 • Използвайте времето, което ще прекарате в болницата след раждането, за консултации с медицинска сестра или консултант по кърмене, относно правилното позициониране на бебето по време на кърмене. Не се страхувайте да потърсите помощ, ако се нуждаете от такава. Също така, не се колебайте да задавате въпроси, ако почувствате болка по време на кърмене или се чудите дали Вашето новородено приема достатъчно кърма.
 • Три или четири дни след раждането, Вашите гърди внезапно ще се уголемят. Тази физиологична аномалия ще се дължи на производството на майчино мляко, което се явява като главния и единствен източник на храна за Вашето бебе. Подгответе се за този период, като предварително се снабдите със сутиени за кърмачки (не забравяйте да изберете сутиен, който е с 1-2 пъти по-голям от обичайния размер на гърдите Ви, за да може той да е достатъчно удобен и широк).
 • Отказ от сучене на зърното може да настъпи, ако твърде рано предоставите биберон на Вашето бебе. Избягвайте даването на биберон на Вашето бебе, ако все още не е установен даден режим на кърмене.
 • Ако планирате пътуване или неизбежно трябва да пропуснете едно кърмене, препоръчваме Ви да изцедите кърмата си, за да предотвратите появата на гръдно препълване. Изцедената кърма може да съхранявате в хладилно помещение и да я използвате, когато сте възпрепятствани да кърмите.
 • Когато купувате помпа за изцеждане на кърма, не забравяйте да изберете гръден щит, който да пасва удобно на Вашата гръд. Ако щитът на помпата е прекалено голям или прекалено малък, това може негативно да повлияе върху количеството изцедено кърма. Също така, ако гръдният шит е прекалено малък, има вероятност Вашите зърна да бъдат наранени.
 • Ако зърната Ви се възпалят или кожата около тях се напука, приложете лечебен компрес, който ще облекчи болката и същевременно ще ускори възстановителния процес. За да предпазите зърната си от по-нататъшни увреждания и болка, препоръчваме Ви, между кърменията, да прилагате възстановяващ балсам за зърна. Необходимо е балсамът за зърна да бъде напълно безвреден за Вашето бебе, за да не се налага да всеки път, когато кърмите, да отмивате продукта от кожата си. В допълнение на възстановителния процес, препоръчваме Ви да мажете зърната си с няколко капки кърма всеки път, когато завършвате текущото кърмене.
 • Изберете тиха и спокойна стая, за да може напълно да се концентрирате върху кърмачния процес. Уверете се, че сте се настанили удобно, и че имате чаша вода на Ваше разположение. Много е важно по време на кърменето да сте постоянно хидратирани, тъй като самият процес води до дехидратация на организма.
 • Ако сте родили чрез цезарово сечение или просто все още сте изтощени от раждането, опитайте се да легнете на една страна, докато кърмите.
 • Кърменето на недоносени бебета е трудно и изисква повече време. Въпреки това, успеете ли веднъж да установите правилна тандемна връзка между Вас и Вашето бебе, процеса на кърмене се улеснява и Вие ще изпитате удовлетворение за добре свършената работа.
 • Не на последно място, не забравяйте да се въоръжите с много търпение. Дайте известно време на себе си и на Вашето бебе, за да се установи правилен тандем по време на кърменето. Не се обезкуражавайте, ако първите няколко кърмения не протекат плавно. Чрез експериментиране и с известна доза упоритост, Вие и Вашето бебе не след дълго ще изпитате удоволствие от кърменето.