Проблеми с прикрепването на бебето към гърдите на майката - Multi-Mam


Проблеми с прикрепването

За да бъде кърменето успешно и безболезнено, необходимо е постигането на правилно прикрепване на бебето към гърдите на кърмачката. Терминът „прикрепване“ описва засмукването на зърното и цялата ареола в устата на бебето. Правилно прикрепване е постигнато, когато бебето се снабдява с оптимално количество кърма без да наранява кожата на зърното. От друга страна, неправилното прикрепване може да доведе до намаляване на производството на кърма и до забавяне на растежа на бебето. Проблемите с прикрепването са често срещани сред мнозинството от кърмачки. Изключително важно е постигането на правилно прикрепване още от първото кърмене (за предпочитане в рамките на първия час след раждането), за да се избегнат всички проблеми, които евентуално могат да се появят, ако прикрепването на бебето е неправилно.

Как да разпознаете правилното прикрепване

Когато новороденото е прикрепено правилно към гърдите на кърмачката, то зърното и цялата гръдна ареола са засмукани в устата на бебето. Също така, зърното бива разположено в задната част на устата на детето. Езикът на бебето покрива долните зъби, предпазвайки зърното на кърмачката от възможни повреди и щети. Затова, макар кърменето да е леко неудобно отначало, то не трябва да бъде болезнено, стига да се постигне правилно прикрепване.

Усещане за леко придърпване на зърната и гърдите, както и поглъщането на кърма от страна на бебето, са допълнителни признаци за правилно прикрепване. Освен това, ако не изпитвате болка по времена кърменето и ако бебето Ви постоянно трупа тегло, то Вие най-вероятно сте усвоили правилния начин на кърмене.

Лошото прикрепване трябва незабавно да бъде прекъснато. Внимателно плъзнете пръста си в единия ъгъл на устата на бебето и направете малко пространство между неговите устни, за да може зърното да излезе невредимо.

Как да помогнете на бебето Ви да се прикрепи правилно към Вашата гръд

Ще отнеме известно време докато накърмите Вашето бебе. Затова е необходимо винаги да се позиционирате правилно по време на кърмене. Можете да седнете в наведена позиция или да легнете – изберете позата, която Ви е най-удобна. Снабдете се с куп възглавници, готови да окажат подкрепа на гърба Ви, главата Ви или на пространството между коленете Ви. Ако е възможно, препоръчваме Ви да кърмите в тъмна, тиха стая, за да не се разсейвате. Това ще помогне на Вас и на Вашето бебе да се отпуснете и да се отдадете напълно на самото кърмене. Препоръчително е бебето да е отпуснато и спокойно, но не чак толкова, че да заспи. Внимателно събудете Вашето бебе, като докоснете или раздвижите краката му.

Има няколко пози за кърмене, които можете да опитате, за да постигнете правилно прикрепване. Това са: поза „люлка“, поза „футболна топка“ и легнала позиция. Каквато и поза да заемете, стига тя да е удобна за Вас, насоките за нейното постигане са едни и същи. Главата и тялото на бебето трябва да се обърнат към гърдите Ви и да се приближат максимално близко до Вашето тяло. Главата на бебето трябва бъде на нивото на зърната, за да може бебето лесно да ги достига без да се натоварва физически.

След това, вземете гърдата си и я стиснете леко, за да изцедите няколко капки кърма. Кърмата е чудесен начин да предпазите зърното от напукване и увреждане. Мирисът на кърма ще служи като сигнал за бебето да отвори устата си и да засмуче зърното. Използвайте ръката си, за да насочите зърното към задната част на устата на новороденото. Преди устата на бебето да се затвори, придърпайте новороденото към Вас. Брадичката на бебето трябва така да бъде притисната към гърдите, че да не запушва носът му, за да може дишането на новороденото да не се нарушава.

Ако изпитвате известни затруднения с прикрепването, не се колебайте да потърсите помощ. Говорете с Вашия педиатър, консултант по кърмене, приятел или член от семейството, който има опит в кърменето.