5 Причини за дискомфорт и болка по време на кърменето - Multi-Mam


Причинители на болка по време на кърмене

Много майки, които на скоро са станали такива, смятат, че е нормално да изпитват болка по време на първите няколко кърмения. Въпреки че може да отнеме известно време, докато Вие и Вашето бебе намерите оптималната позиция на кърмене, пренебрегването на болката може да означава, че Вашите зърна ежедневно понасят много щети. Болезнените зърна правят кърменето много неудобно и това може да доведе до мастит или препълване на гърдите, ако започнете да пропускате кърмене, за да избегнете болката. Млекодайната способност на Вашите гърди може да намалее поради пониженото потребление на кърма. Затова е много важно да определите точните причинители на болка по време на кърмене и да вземете необходимите мерки, за да се справите с дискомфорта.

Възпалени и напукани зърна

Най-честият причинител на болка по време на кърменето е лошото прикрепване. Когато бебето се фиксира добре, цялото зърно и ареолата се засмуква нежно и ефикасно от устичката на бебето. Ако не се постигне правилно прикрепване на кърмачето към гърдите на кърмачката, то бебето ще смуче само зърното, ще увреди гръдната кожа, а това ще причини неистова болка.

Постигането на правилно прикрепване, от самото начало на кърмачния процес, ще предотврати възможността за поява на проблеми със зърната, а Вие ще се наслаждавате на безболезнено кърмене. Въпреки това, ако зърната Ви са вече възпалени, приложете студен компрес, за да облекчите болката, а след това опитайте нашите гръдни компреси, импрегнирани с подходящи съставки, които подпомагат заздравителния процес.

Ако неправилното прикрепване е източникът на болката в гърдите и зърната, консултирайте се със специалист по кърменето, който може да Ви помогне да намерите най-оптималната позиция на кърмене.

Вашето бебе има „къса юздичка“ на езика

Възпрепятстваното прикрепване към гърдите на кърмачката не винаги означава, че позицията на кърмене е неправилна. Ако бебето Ви има къса юздичка на езика, то на него ще му е много трудно да се кърми правилно. Медицинският термин за това състояние, познато още като „къса юздичка“, е „анкилоглосия“. То се образува, когато френулумът (тъканната лента, която свързва дъното на езика с дъното на долната челюст) е твърде къса и стегната, което води до ограничаване на мобилността на езика. Ако смятате, че езикът на Вашето бебе има къса юздичка, то се консултирайте с педиатър, тъй като една проста процедура ще се справи с този проблем: Прави се малък разрез на тъканта, която придържа езика към долната челюст (френулума). След като се направи тази лека медицинска интервенция, Вие моментално ще забележите огромно подобрение в кърмачния процес.

Кандидозна инфекция на зърната на гърдите

Ако зърната Ви са зачервени, кожата по тях е мазникава и Вие изпитвате остра болка между кърменията, то най-вероятно Вие страдате от гъбична инфекция на зърната. Инфекцията може да се разнесе по устата на детето Ви, където Вие ще забележите бели петънца по езика и/ или по небцето му. Трябва да се консултирате с педиатър, за да може да се направи правилна диагноза. В такива случаи се предприема противогъбично лечение.

Мастит

Симптомите на мастит обикновено се появяват само в едната гърда. Те са: възпаление, подуване, зачервяване и парене. Понякога маститът може да бъде придружен с повишаване на телесната температура. Мастит се появява или в следствие на препълването на гърдите с кърма, или в следствие на запушването на млечните канали. Тази гръдна инфекция се причинява от бактерии, които навлизат в гърдите през зърната и млечните канали. Първоначалното лечение включва редовно кърмене, прилагането на топли компреси и правенето на нежен масаж преди и по време на кърмене. Ако симптомите не утихнат в рамките на 24 часа, трябва да потърсите лекарска помощ.

Запушени млечни канали

Ако забележите възпалена област в една от гърдите си или усетите едра бучка под пръстите си, това може да е запушен млечен канал. Това обикновено се случва поради прекомерно налягане, приложено върху гърдите (напр. сутиенът Ви може да е неудобен; докато карате, предпазният колан може да притиска Вашите гърди). Подобно на мастит, запушването на млечните канали се урегулирва като се кърми често, като се прилагат топли компреси и се прави масаж на гърдите.