Алкохол и кърмене - кога е позволено и кога - не? - Multi-Mam


Прием на Алкохол по време на кърмене

В съзнанието на съвременното общество, все още присъстват някои стари митове относно влиянието на алкохол върху кръмачния процес. Подобен такъв мит е представата, че пиенето на бира увеличава производството на кърма. Други митове пък недоказано отъждествяват безвредния ефект на алкохола върху бебешкото здраве.

Какво смятат експертите за приемането на алкохол по време на активно кърмене?

Научни изследвания доказват, че след като изпиете алкохолно питие, същата концентрация на алкохол, която достига в кръвта Ви, се озовава и във Вашата кърма. Независимо от количеството алкохолна концентрация във Вашата кърма, Вие трябва да знаете, че капацитетът на бебешкия черен дроб е много малък. Според учени, метаболизмът на 3-месечните бебета е с около 50% по-бавен, от метаболизма на възрастните хора.

Същите тези изследвания доказват, че наличието на алкохолна концентрация в майчината кърма, може да наруши съня и хранителните навици на бебетата. Въпреки че алкохолът води до сънливост, това може да има противопоказен ефект върху бебетата, тъй като те ще спят по-малко и ще се събуждат по-рано от обичайното. Когато става въпрос за увреждане на моторно-двигателното развитие при бебетата, причинено от непрекомерен прием на алкохол от страна на майката, 3-месечните кърмачета са изложени на огромна опасност. Специалистите молят майките да не консумират алкохол, докато бебето им не навърши поне 3-месечна възраст.

Научните резултати сочат, че приемът на алкохол има противопоказен ефект върху производството на кърма, тъй като алкохолните напитки дехидратират тялото Ви и намаляват количеството налична течност, нужна за подтикване на млекодайната дейност на Вашите гърди. По този начин се разбива митът, че приемът на бира увеличава притока на майчината кърма. Алкохолът също така намалява нивата на окситоцин – хормонът необходим за лактацията. Липсата на този хормон намалява наличието на кърма за Вашето бебе с около 20%. Ако кърмачката не приема алкохол, тези загубени 20% от производството на кърмата се възстановяват и бебето ѝ ще се храни пълноценно.

Как да съчетаем периодичния прием на алкохол с кърмачния процес?

Ако отказът от периодично приемане на алкохол е непосилна задача за Вас, то има други методи, с които може да предпазите бебето си от приемане на кърма с висока концентрация на алкохол. След като се запознаете подробно с въздействието на алкохола върху метаболитните процеси на човешкия организъм, Вие ще можете да съчетаете Вашите излизания с майчинските си задължения.

Нивата на алкохол в кръвта и в майчината кърма, достигат своята пикова точка от 30 до 90 минути след като се погълне алкохолното питие. Поради физиологичните особености на всеки човек, количеството време, необходимо за пълното напускане на алкохола от Вашето тяло, не може акуратно да се определи. Американската академия по педиатрия (ААП) препоръчва приемът на алкохол да не надвишава 0.5 г. за 1 кг. телесно тегло. Това означава, че, за да може една 60 килограмова жена да накърми безопасно своето бебе след като е приела алкохол, тя трябва да е изпила не повече от 60мл. твърд алкохол или 240 мл. вино, или 2 бири. Въпреки това, препоръчително е да планирате кърменията на бебето си, за да разполагате с диапазон от поне 2 часа, преди да кърмите отново. Също така, експертите препоръчват приемът на алкохол да не надвишава 2 напитки седмично.

Нивата на алкохол в кръвта и в майчината кърма, достигат своя пик от 30 до 90 минути след като се погълне алкохолното питие. Поради физиологичните особености на всеки човек, количеството време, необходимо за пълното напускане на алкохола от Вашето тяло, не може акуратно да се определи. Американската академия по педиатрия (ААП) препоръчва приемът на алкохол да не надвишава 0.5 г. за 1 кг. телесно тегло. Това означава, че, за да може една 60 килограмова жена да накърми безопасно своето бебе след като е приела алкохол, тя трябва да е изпила не повече от 60мл. твърд алкохол или 240 мл. вино, или 2 бири. Въпреки това, препоръчително е да планирате кърменията на бебето си, за да разполагате с диапазон от 2 часа, преди да кърмите отново. Също така, експертите препоръчват приемът на алкохол да не надвишава 2 напитки седмично.

Друг начин за съвместяване на алкохолния прием с кърменето, е изцеждането и складирането на кърмата. Разбира се, преди да изцедите кърмата си, Вие не трябва да сте употребявали алкохол. С помощта на бебешко шише за кърмене, Вие може да нахраните Вашето бебе вече изцедената кърма. В случай, че сте употребили алкохол и сте пропуснали да накърмите бебето си, изцедете кърмата си, за да предпазите гърдите си от подпухване.

Източници:
  • Alcohol does not increase milk production. (Mennella & Beauchamp 1991, 1993; Mennella 1997, 1999).
  • More than 2 drinks may inhibit let-down of milk (Coiro et al 1992; Cobo 1974).
  • Changes in the infant’s sleep-wake patterns (Mennella & Gerrish 1998).
  • Reduced gross motor development connected to the daily consumption of alcohol (Little et al 1989).