Препълване на гърдите - симптоми, предотвратяване и лечение - Multi-Mam


Препълване на гърдите с кърма

След като се роди Вашето бебе, гърдите Ви ще започнат да произвеждат коластра, течност пълна с хранителни вещества и антитела, които предпазват новороденото от инфекции. От два до пет дни след раждането на Вашето бебе, Вие ще чувствате гърдите си тежки, подути и топли, защото те ще са започнали производството на майчино мляко. Това явление е познато на специалистите като препълване на гърдите с кърма. Въпросното препълване на гърдите с майчино мляко може да трае от няколко дни до няколко седмици. Ако увеличеният приток на кърма не се освобождава, било то чрез кърмене или чрез изцеждаща помпа за кърма, това може да възпрепятства процеса на кърмене.

Препълването на гърдите с майчино мляко се случва през първите няколко дни след раждането на бебето, но това физиологично явление може да се появи в следствие на нарушаване на установения режим на кърмене. Препълването на гърдите с майчино мляко се появява, ако процеса на кърмене внезапно се преустанови или бебето Ви намали обема на храненията си. Най-често срещаната причина за този физиологичен дискомфорт е лошото прикрепване на бебето към Вашата гръд, тъй като кърмачето не е в състояние да се кърми правилно. Съответно, наличното количество кърма не се освобождава, а млечните гръдни канали се блокират.

Втвърдените зърна може да възпрепятстват правилното прикрепване на бебето към Вашата гръд. Поради това, новороденото ще се опита да смуче по-силно, което може да доведе до кожни напуквания и възпаления. В опит да оставят зърната си да регенерират, някои майки биха пропуснали едно или две кърмения, но това само ще доведе до по-големи усложнения. Продължителното препълване на гърдите с майчини мляко може или да доведе до понижено производство на кърма или да се превърне в инфекция – мастит.

Как да разпознаете препълването на гърдите с кърма?

Обичайните симптоми са:

  • Твърди, подути и болезнени гърди, които са зачервени, загрубели и горещи на допир.
  • Твърди, плоски зърна.
  • Подуване или чувствителност в областта на мишниците.
  • Лека треска или грипоподобни симптоми (в такъв случай посетете доктор).

Предотвратяване

В най-добрия случай, Вие бихте могли да кърмите бебето си през първите няколко часа след раждането. Кърмете на всеки 1 до 3 часа, или когато забележите първите признаци на глад у новороденото. Вашето бебе може да стане неспокойно, защото е гладно и в следствие на това да се появи суктелният рефлекс. Обърнете се към консултант по кърменето, за да сте сигурни, че бебето Ви се захваща правилно за Вашата гръд, защото това ще направи процесът на кърмене много приятен и безболезнен. Правилното захващане на бебето към Вашата гръд би предпазило гърдите Ви от зачервяване и зърната Ви от напукване. Ако неизбежно трябва да пропуснете кърмене, то тогава изцедете кърмата (можете да я съхраните в хладилник и да я използвате, когато сте на път или имате работа). Преди да предоставите на Вашето бебе възможността да суче от другата гърда се уверете, че количеството кърма в първата гърда е свършило напълно. Постепенно заменете едната гърда с другата, когато настъпи момента за смяна на източника на кърма. Започнете следващото предвидено хранене първо с гърдата, с която сте приключили последното кърмене. Отново Ви напомняме внимателно и постепенно да замените източника на кърма. Внезапното и непредвидено преустановяване на процеса на кърмене може да доведе до препълване на Вашите гърди с майчино мляко и това да доведе до зачервяване и мастит.

Лечение

Опитайте се да кърмите възможно най-често, ако гърдите Ви са препълнени с майчино мляко. Прилагането на топъл компрес преди кърменето може да омекоти Вашите гърди и да благоприятства изтичането на повече кърма. Приемането на парацетамол би облекчило болките и самото подуване на гърдите. Ако след кърмене Вие почувствате болка и подутина в областта на гърдите, съветваме Ви да приложите студен компрес. Можете да използвате мокра кърпа или гръден компрес, който да съдържа ставки за подхранване на гръдната кожа, като превенция срещу напуквания на кожата на зърната. Също така, нежен масаж на гърдите преди и по време на кърменето би могло да подобри притока на майчино мляко. Втвърдяването на зърната би могло да затрудни правилното прикрепване на бебето към Вашата гръд. Съветваме Ви да изцедите малко кърма преди да започнете процеса на кърмене, за да отпуснете кожата на зърната.

Ако не кърмите, опитайте се да изцедите кърмата си ръчно или с помощта на помпа за изцеждане на кърма. Добре подбран сутиен за кърмачки, който е удобен и достатъчно широк, също може да Ви осигури известно облекчение. В случай, че никой от тези методи за лечение не помогне, съветваме Ви да се консултирате с Вашия личен лекар за допълнителни съвети относно терапия за лечение на физиологичното възпаление.