Как да облекчите болката от болезненото кърмене - Multi-Mam


Облекчаване на болката при кърмене

По една или друга причина, много майки изпитват болка по време на кърменето. За някои, кърменето може да стане толкова тревожно и проблемно, че да се стигне до преустановяване на кърмачния процес. Експертите препоръчват кърменето на бебето да продължи поне до навършването на първата годинка. Затова е необходимо да отделите известно време, за да разгадаете причинителя на дискомфорта и същевременно да научите някои от изпитаните методи за облекчаване на болката по време на кърмене.

Най-честият причинител на болка по време на кърменето е лошото прикрепване на бебето към гърдите на кърмачката. Когато кърмите, бебето Ви трябва да е сложило в устата си Вашето зърното и цялата му ареола. Зърното трябва да е разположено дълбоко в задната част на бебешкото небце, за да може да се избегнат наранявания, докато бебето смуче. Устните на бебето трябва да се леко извити навън, така че да няма разстояние между устните му и Вашата гръд. Носът на бебето трябва да е отпушен, за да може кърмачето да диша свободно по време на хранене. За успешно кърмене, приближете бебето към Вас, наклонете главичката му леко назад, така че брадичката му да е непосредствено до гърдите Ви. Внимателно стиснете гърдата си и насочете зърното към задната част на устата на бебето. Регулирайте позицията за кърмене, докато установите безболезнено прикрепване на бебето към Вашата гръд.

Ако имате проблеми с постигането на правилно прикрепване на бебето към Вашите гърди, консултирайте се с консултант по кърмене и проверете дали бебето Ви няма къса юздичка на езика, което често е причина за проблеми с прикрепването.

Подхранване на възпалени и напукани зърна

Ако бебето Ви има проблеми с прикрепването към Вашите гърди, то често смуче самото зърно, причинявайки му увреждания и болки. Правилното прикрепване ще Ви помогне да избегнете този проблем, но ако щетите са вече направени, има няколко неща, които може да сторите, за да облекчите болката. Можете да нанесете компреси за зърна, съдържащи лечебни съставки, които да насърчат процеса на възстановяването, върху проблемната област. Също така, студените компреси могат да облекчат болката (поне временно). Изрично Ви напомняме, че не трябва директно да поставяте лед върху кожата си!

Ако бебето Ви е гладно, то ще суче по-енергично и по-настървено от обикновено. Това ще причини още повече увреждане на вече възпалените Ви зърна. Следете за ранните признаци на глад, и когато започнете самото кърмене, първо предложете на Вашето бебе по-малко наранената гърда. По този начин, докато дойде редът на другата гърда, бебето Ви няма да смуче толкова агресивно. Преди да започнете кърменето, изцедете няколко капки кърма, за да стимулирате рефлекса на потичането. Това ще попречи на Вашето бебе да сдъвче зърното Ви, в опит да се снабди с майчино мляко.

Ако зърната Ви са прекалено възпалени и Вие не можете да кърмите, изцедете кърмата си, за да поддържате обичайното предлагане на кърма. По този начин, Вие ще предотвратите и евентуалното препълване на гърдите с кърма. Също така, използването на гръден щит може да е решението за продължаване на кърменето в този труден период.

Възпалението на зърната може да бъде причинено и от други фактори, като например дрожди, бактериални инфекции, екзема или псориазис. В случай на инфекция, трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да се предприеме подходящо лечение. В допълнение, кожата на зърната и гърдите може да бъде раздразнена и от някои съставки, които се съдържат в козметични или хигиенни продукти. Инфекциите по кожата на гърдите и зърната могат да бъдат причинени и от използването на даден вид продукти, към които сте алергични. Опитайте се да идентифицирате виновника и да го отстраните. Душ геловете и бомбичките за вана са едни от продуктите, които най-често раздразняват кожата, защото твърде много я изсушават. Изплакнете гърдите си с топла вода и избягвайте да използвате подобни продукти върху кожата на гърдите си.

Грижете се за Вашите зърна, като ги намажете с няколко капки изцедена кърма. Кърмата има успокояващ и защитен ефект върху кожата. Също така, може да опитате и с балсам за зърна, който ще подхранва кожата на зърното и ще го предпази от напукване.

Предотвратяване на препълване на гърдите с кърма

Друг често срещан причинител на болка, по време на кърмене, е препълването на гърдите с кърма. Избягвайте да пропускате кърмения и ако трябва ( т.е. ако работите или сте далеч от дома), изцеждайте кърмата си. В допълнение, прилагането на топли компреси и масаж също могат да подпомогнат притока на кърма, като намалят наличното налягане в гърдите.