Мастит - симптоми, причини и видове лечения - Multi-Mam


Мастит

Около 10% от майките страдат от възпаление на млечните жлези, наречено мастит. Съществуват 2 вида мастит: инфекциозен и неинфекциозен. Умението да кърмите правилно се придобива с практиката, а лошата техника на кърмене може да доведе до заклещване на кърма в гърдите (основна причина за мастит).

Други причини за мастит са:

  • Блокиран млечен канал. Ако някоя от гърдите Ви не е напълно изцедена по време на кърмене, един от Вашите млечни канали може да се запуши, кърмата да се натрупа и това да доведе до гръдна инфекция.
  • Бактерии, влизащи в гърдите Ви. Бактериите по повърхността на кожата Ви, както и бактериите по устата на Вашето бебе, могат да навлязат в млечните канали на гърдите Ви или чрез отваряне на млечната тръба, или през пукнатини по кожата на зърната Ви. Ако в гърдите Ви има застояла кърма, тя служи като пререквизит за размножаване на бактерии. В същото време, антибактериалните свойства на кърмата Ви предпазват Вашето бебе от въпросната инфекция.

Обикновено, маститът се появява през първите 6 месеца от кърменето и може да Ви накара да се почувствате много изтощени. В съчетание със стреса и изтощителната задача да се грижите за Вашето новородено, тонусът Ви може да спадне. Макар че причинява значителен дискомфорт, в повечето случаи, маститът е лесно лечим.

Как да разпознаете мастита

Симптомите на мастит обикновено се появяват първо в едната гърда (болезненост, зачервяване, подутина, твърдост и парене). Ако усетите, че в гърдите Ви се е образувала бучка, това най-вероятно се дължи на блокиран млечен канал. В допълнение, не е изключена и появата на грипоподобни симптоми като висока температура, главоболие, мускулни спазми, болки и преумора.

В случай че болката се увеличи, жлезите на врата и подмишниците Ви се подуят или се появи висока температура, консултирайте се с Вашия личен лекар, за да се предприеме адекватно лечение.

Какво причинява мастит

В повечето случаи, маститът се явява като усложнение на препълването на гърдите с кърма. Препълването на гърдите с кърма се случва през първите няколко седмици след раждането, когато бебето все още се учи как да се храни правилно. Също така, Вашите гърди могат да се препълнят с кърма, ако често Ви се налага да пропускате кърмения (т.е. ако се връщате на работа или пътувате). Неправилното прикрепване на бебето към гърдите на кърмачката причинява препълване на гърдите с кърма, което води до мастит. Затова се уверете, че зърното Ви е поставено правилно в устата на бебето. Насърчавайте Вашето бебе напълно да изцежда гърдите Ви, докато кърмите, за да предотвратите натрупването на кърма. Започнете следващото кърмене с гърдата, с която сте приключили предишното кърмене, за да се уверите, че тя е напълно изцедена.

Вместо да се придържате към кърмене по график с дълги паузи между кърменията, през които кърмата може да се натрупа и да причини възпаление на гръдната тъкан, кърмете Вашето дете веднага щом забележите първите признаци на глад (повишена бдителност, сукателен рефлекс или дъвчене на всичко, което се добере до ръцете на бебето). Правилният начин на кърмене може да предпази гърдите Ви от мастит и други подобни неприятни физиологични ослужнения.

Пукнатините по кожата на зърната позволяват на редица микроби и бактерии да навлязат в гръдната тъкан през млечните канали и да причинят инфекция на млечните жлези (мастит). Правилното прикрепване ще допринесе за безболезнено кърмене, но ако страдате от напукани и възпалени зърна, използвайте гръдни компреси, които ускоряват възстановителния процес.

Всеки постоянен натиск върху гърдите може да доведе до мастит. Това означава, че тесни сутиени за кърмачки, прилепнало облекло, стегнат предпазен колан или спането по корем, могат да причинят възпаление на млечните жлези.

Ако дадете биберон на Вашето бебе преди хранителните му навици да бъдат изградени, това се явява като друга потенциална причина за развитието на мастит. Предлагането на биберон в прекалено ранен стадии може да доведе до отхвърляне на зърното и съответно до нарушаване на режима на кърмене.

Как се лекува мастит

Ако страдате от мастит, Вашият лекар най-вероятно ще Ви предпише антибиотици, които са много ефективни в отстраните инфекцията. Ако не искате да приемате медикаменти, съществуват алтернативни методи за лечение на мастит, които също могат да бъдат изключително ефективни и да се приложат в домашна среда.

Не преустановявайте кърменето, ако страдате от мастит, защото инфекцията няма да навреди на Вашето бебе, а самото кърмене може да подпомогне облекчаването на дискомфорта от възпалението. За да подготвите гърдите си за кърменето, което предстои, нанесете топла кърпа върху засегнатата област за около 10-15 минути. Това ще накара гръдната тъкан да се отпусне и притокът на кърма да се освободи. В допълнение, можете леко да масажирате гърдите си както преди, така и по време на кърменето, за да подобрите потокът на кърмата.

Потърсете Вашия лекар, ако се нуждаете от допълнително облекчаване на болката.