Лактация - ето какво трябва да знаете - Multi-Mam


Лактация

От зачеването на бебето до самото му раждане, Вашето тяло претърпява различни физиологични метаморфози, за да осигури благоприятна среда за развитието на ембриона. Подхранването на новия човешки организъм не свършва с излизането му от Вашата утроба. Физиологичните промени продължават да се появяват и благодарение на това настъпва производството на кърма. Кърмата, от своя страна, подхранва бебешкия организъм, като му предоставя ценни хранителни вещества, които се използват за изграждането на имунната система.

Лактация се нарича периодът, когато млекодайната дейност на гърдите се задейства и се започне производството на кърма. Също така, лактация се нарича периодът, когато майките започнат да кърмят своите бебета. Вашата гръд е главно изградена от мастна тъкан, която съдържа така наречените млечни жлези. Въпросните млечни жлези са отговорни за секрецията на кърмата. Майчиното мляко преминава през специални млечни канали, след което се освобождава през зърното и попада в устата на бебето, в следствие на сукателни движения.

Процесът на лактация

По време на бременността може да забележите, че гърдите Ви се уголемяват, зърната Ви растат и кожата по тях потъмнява. Също така, може да забележите, че вените по Вашите гърди стават по-видими. След като се роди Вашето бебе, хормонът окситоцин стимулира контракциите на матката и по този начин се задейства процесът на лактация. Изначалното мляко, което Вашият организъм произвежда след раждането, се нарича коластра и е богато на хранителни вещества и антитела, които служат за предпазване на бебето от микробни инфекции.

От 2 до 5 дни след изначалната секреция на коластра, Вие ще забележите, че гърдите Ви изведнъж са станали по-големи, по-тежки и топли на допир. Това се дължи на физиологичната транзиция от произвеждане на коластра, до произвеждането на пълноценно майчино мляко. Също така, това физиологично състояние е познато на специалистите като гръдно препълване. Докато бебето Ви се кърми правилно, Вашите гърди ще се приспособят към търсенето на кърма от страна на бебето и ще произведат нужното количество майчино мляко. Ако бебето Ви не се кърми правилно (най-често срещаната причина за това е неправилното захващане към гърдите), гръдното препълване може да се превърна в мастит – инфекция, причинена от прекомерното натрупване на кърма в гърдите. За да избегнете опасността от гръдно препълване или мастит, Вие трябва да кърмите толкова често, колкото Вашето бебе пожелае. Друга предпазна опция, за изчистване на млечните канали, се явява ръчното изцеждане на кърмата.

Лактацията се контролира от търсенето на кърма. Количеството произведено майчино мляко зависи пряко от количеството кърма, което се употребява по време на храненето. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва кърменето да започне в рамките на първия час след раждането или при поискване от страна на бебето. Също така, Вие може да кърмите всеки път щом забележите признаци на глад във Вашето новородено. Препоръчително е да кърмите бебето си редовно, поне докато навърши 6-месечна възраст. Когато бебето навърши поне 6-месечна възраст, Вие може да въведете някои твърди храни в хранителния му режим. Съгласно указанията на СЗО, препоръчително е храненията с майчино мляко да се комбинират с яденето на твърди храни и този хранителен режим да се спазва до 2-та годинка на Вашето бебе.

Ползи от кърменето

Майчиното мляко е предимно съставено от вода, но съдържа въглехидрати, мазнини, белтъчини, минерали и други полезни хранителни вещества. Всички тези съставки благоприятстват физиологичното развитие на организма на Вашето бебе. Витамините и антителата, които се съдържат в кърмата Ви, предпазват Вашето новородено от инфекции, докато имунната му система не стане достатъчно силна, за да може сама да се справя с подобни опасности.

Също така, кърменето намалява риска от алергии, астма, диабет и висок холестерол.Бебетата, който биват кърмени, се хоспитализират по-рядко и посещават лекаря си по-рядко, в сравнение с новородените, които се хранят с адаптирано сухо мляко. Има научни статии, които доказват, че кърмените бебета притежават по-висок коефициент на интелигентност, отколкото бебетата, които не са кърмени.

В допълнение, процеса на кърмене е изключително полезен както за организма на кърмачетата, така и за организма на кърмачките. Кърменето намаля нивата на стрес, регулира кръвното налягане,, намаля шанса за поява на тъга и депресия след раждането. Освен това , кърменето може да Ви предпази от рак на яйчниците и рак на гърдата. .

Източници:
https://www.unicef.org.uk/babyfriendly/news-and-research/baby-friendly-research/infant-health-research/infant-health-research-asthma/
https://www.unicef.org.uk/babyfriendly/news-and-research/baby-friendly-research/infant-health-research/infant-health-research-diabetes/
http://ajcn.nutrition.org/content/88/2/305.full
http://www.hindawi.com/journals/ijpedi/2016/7647054/
http://www.thelancet.com/pdfs/journals/langlo/PIIS2214-109X%2815%2970002-1.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18563998
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22978082
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24998548
http://lup.lub.lu.se/search/publication/1123899