Кърмене на Вашето новородено - Multi-Mam


Кърменето на новородени

Кога е идеалното време да започнете да кърмите Вашето новородено? В момента, в който Вашият лекар или медицинска сестра постави Вашето бебе на гърдите Ви, тъй като това е добра възможност да го накърмите с коластра. Коластрата е първото майчино мляко, което тялото Ви произвежда след раждането. То съдържа антитела, които предпазват бебето от бактериални инфекции.

От съществена важност е бебето да се захване правилно за Вашата гръд, още от първото кърмене. По този начин, Вие ще избегнете проблеми с кърменето, като същевременно ще предотвратите възможността от възпаление и напукване в областта на зърната. Кърменето е процес, които по никакъв начин не трябва да е болезнен. Затова, ако изпитате болка или дискомфорт по време на кърмене, не се колебайте да потърсите помощ.

Как да постигнете добро захващане?

Поставете бебето си близо до Вас, така че коремчето му да докосва Вашето. Наклонете главичката на новороденото назад и притиснете брадичката му към Вашите гърди. При позиционирането не трябва да се запушва носът, за да не се нарушава дишането на бебето. След като бебето се захване правилно за гърдите Ви, Вашето зърно трябва да опира в задната част на устата му, за да може кърмата да се стече директно към гърлото.

Ако новороденото Ви изпитва трудности с постигането на правилно захващане, опитайте се да се репозиционирате, за да намерите най-удобната за Вас и за Вашето бебе позиция на кърмене. Ако изпитвате затруднения по време на кърменето, потърсете помощ или от консултант по кърмене, или от медицинска сестра. По този начин, Вие ще си спестите много главоболия и въпросителни.

Колко често трябва да кърмите бебето си?

Твърдението, че бебето Ви не може и не трябва да се кърми прекалено често, е правилно. Въпреки това, понякога новородените могат да се хранят прекалено малко, затова избягвайте да се придържате към определен режим на кърмене. Вместо това, кърмете Вашето бебе винаги, щом забележите първите признаци на глад. Тези признаци са:

  • Повишена активност
  • Появата на сукателния рефлекс
  • Мляскане или облизване на устните

Плачът е признак, че сте закъснели с кърменето. Опитайте се да разпознаете по-ранните признаци на глад, за да избегнете появата на бебешки плач. Това означава, че ще кърмите между 8 до 12 пъти на ден. Този брой кърмения е напълно естествен за здравите бебета. Вашето бебе трябва да се кърми толкова често, колкото то пожелае. Същото правило важи и за времетраенето на самото кърмене. Ако по време на кърменето, кърмата в едната Ви гърда се изчерпа, предложете на бебето си и другата гърда. В случай че бебето Ви е много сънено, събудете го внимателно и му предложете Вашата гръд.

Как да разберете дали Вашето бебе приема достатъчно кърма?

След като си възстанови първоначалното загубено тегло след раждането, Вашето бебе ще продължи да покачва килограми. Средно на седмица, Вашето новородено трябва да наддава около 200 грама телесно тегло. Покачването на килограми може лесно да се провери чрез редовно измерване на телесната маса. Също така, има и други признаци, които сочат дали бебето Ви си набавя достатъчно количество кърма. През първата седмица може да очаквате ежедневно нарастване на броя на мръсните памперси (1 през първия ден, 2 през втория ден и т.н.). След 4-я ден е нормално изхожданията на Вашето бебе да надвишават 4 пъти дневно. Нормалното изпражнение трябва да бъде меко и понякога да съдържа малки бучки. С увеличаването на броя на изхожданията, съответно се увеличава и броят на изцапаните пелени. Възможно е след 4-я ден, броят на изцапаните пелени да достигне поне 6 броя дневно.

Ако забележите, че:

  • Подлогите на Вашето бебе са нито мръзни, нито мокри,
  • Цветът на урината е тъмен (след 3-я ден),
  • Цветът на изпражненията също е тъмен (след 4-я ден),
  • Вашето новородено не се кърми толкова често, колкото е препоръчително,
  • Изпитвате болки в гърдите, имате треска или страдате от грипоподобни симптоми,

За допълнителни съвети се свържете с Вашия личен лекар.