Как да увеличите притока си на кърма? - Multi-Mam


Как да увеличите притока на кърма?

Ако се чудите дали гърдите Ви произвеждат достатъчно количество кърма, което да задоволи хранителните нужди на Вашето бебе, то Вие не сте сами. Майките по целия свят споделят тази тревога. Ако Вашето бебе покачва телесно тегло, употребява достатъчно бройки пелени, няма проблеми със стомашно-чревния тракт, то новороденото вероятно се снабдява с нужното количество майчино мляко. Ако след кърмене усещате гърдите си по-меки и по-леки, то това е още един признак, че бебето Ви се снабдява с достатъчно количество кърма. Ако все пак имате въпроси или притеснения, свържете се с Вашия личен лекар или с консултант по кърмене. По-долу са описани няколко съвети за увеличаване на притока на майчино мляко, ако смятате, че гърдите Ви не произвеждат достатъчно кърма или просто искате да предотвратите бъдеща поява на физиологични проблеми.

Когато става въпрос за производството на кърма, Вие трябва да помните, че търсенето увеличава предлагането – колкото повече кърмите, толкова повече майчино мляко ще произведат гърдите Ви. Кърмете винаги, когато забележите първите признаци на глад у Вашето бебе (повишена бдителност или появата на сукателния рефлекс). Ако бебето Ви започне да плаче, то това е признак, че сте закъснели с храненето. Не кърмете бебето си спрямо някакъв определен режим, а по-скоро разчитайте на биологичния часовник на бебето, който ще определи честотата и обема на храненията. Също така, ще има дни, в които тялото Ви ще трябва да се адаптира към променливите нужди на Вашето бебе. През тези дни, Вашето бебе ще бъде по-неспокойно, по-разтревожено и ще иска повече майчино мляко. След 2-3 дни тази аномалия ще утихне, тялото Ви ще привикне към новите хранителни нужди на Вашето бебе и новороденото ще бъде задоволено. Дни като тези се появяват често през първата годинка на бебето, но те имат важна роля във физиологичното развитие на бебешкия организъм. Опитайте се да почивате достатъчно през тези дни и да храните бебето си толкова често, колкото то пожелае. Ако кърменето е болезнено и бебето Ви не качва телесна маса толкова бързо, колкото желаете, то причината може да се корени в лошото захващане на кърмачето към гърдите Вашата гръд. Потърсете помощ от консултант по кърмене или от член на семейството, който има вече опит в кърменето. Освен че ще предпази зърната Ви от разранявания и болка, правилното захващане на бебето към Вашите гърди ще благоприятства за пълноценното му набавяне на хранителни вещества.

Вие може да увеличите притока на майчино мляко, като изцеждате кърмата си по време на почивките между храненията на бебето. Тази мярка е необходима, ако Вашето бебе не покачва килограми и не цапа пелените си.

Избягвайте да храните Вашето бебе с адаптирано сухо мляко, ако е възможно. Ако давате на бебето си адаптирано сухо мляко, това ще се отрази негативно на търсенето и на предлагането на кърма. Ако храните бебето си с адаптирано сухо мляко, то Вие ще кърмите по-малко и производството на кърма съответно ще намалее. Също така, избягвайте да предлагате на бебето си биберон, бебешко шише или други залъгалки, докато не се установят хранителните навици на кърмачето. Бибероните могат да предизвикат объркване със зърното в съзнанието на бебето, което може да доведе до отказ от кърменето.

Гръдните масажи могат да благоприятстват процеса на кърмене, като отворят млечните канали и позволят на кърмата да се стече. За жалост гръдните масажи нямат директно въздействие върху увеличаването на производството на кърма.

Понякога може да е утешаващо да претегляте бебето си преди и след хранене, но имайте предвид, че количеството кърма, което Вашето бебе пие, е много малко в началото.

Учените все още не могат категорично да потвърдят дали дадена храна действително може да повлияе на лактацията. Някои храни, за които се смята, че благоприятстват производството на кърма са: сминдух, кимион, сусам, копър, чесън, спанак, свещен босилек, леща, ядки, сушени плодове, овес, овесени ядки и моркови.

Ако решите да експериментирате с някоя от тези съставки, имайте предвид, че те трябва да се приемат умерено и само като част от здравословна и балансирана диета. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете каквито и да е билкови терапии.

Друга често срещана причина за намалено производство на майчино мляко е стресът. Самият процес на раждане и отглеждане на едно дете може да бъде стресиращ, затова е много важно да отделите достатъчно време за сплотяване с Вашето бебе. Ако е възможно, ограничете задълженията си до минимум, за да може съвместно с Вашето бебе да прекарате първите дни след раждането. Не се притеснявайте да търсите помощ от приятели или от членовете на Вашето семейство. Препоръчваме Ви да кърмите в спокойна и шумоизолирана стая. По този начин, Вие и Вашето новородено ще можете да се отпуснете и да се съсредоточите напълно върху процеса на кърменето. В дните, когато тялото Ви е в процес на адаптация към променливите хранителни нужди на Вашето бебе, потърсете съветите на майки, които са преминали през този етап и имат вече опит в кърменето. Ранното разпознаване на предстоящи промени в хранителните навици на бебето Ви ще подпомогне добрата ориентация и адаптация в този период.