Как да преустановите кърменето и да започнете отбиването - Multi-Mam


Как да преустановите процеса на кърмене?

Без съмнение, кърменето е процес, който е изключително полезен както за бебето, така и за самата кърмачка. Именно затова е препоръчително да кърмите бебето си докато навърши една годинка. Каквото и да решите, ще дойде време, когато ще се наложи да отделите бебето си от Вашата гръд. Тази неизбежна промяна може да бъде много емоционална за Вас. Не е изключено да изпитате щастие и вълнение, което да е примесено с малко тъга. Много от кърмачките се двоумят дали внезапно или постепенно да преустановят процеса на кърмене. Поради това, ние сме Ви подготвили някои практически насоки, които могат да подпомогнат вземането на правилно решение за прекратяването на кърмачния процес.

Кога да преустановите процеса на кърмене?

Съществуват няколко метода, които можете да използвате, за да определите точното време за отбиването на Вашето бебе. Най-често използваният метод е свързан с постепенното прескачане на хранения. В зависимост от възрастта на Вашето бебе, започнете с пропускането на едно кърмене, като замените майчиното мляко с твърда храна. Понякога ежедневното бебешко хранене през деня е трудно постижимо, ако имате неотложни ангажименти за вършене. Затова, Вие може да преместите бебешките хранения или рано сутринта, или през нощта. След като само две от храненията на Вашето бебе са с майчино мляко, а останалите са с твърди храни, Вие може да заместите и тез две кърмения с твърда храна. Също така, Вие може да оставите Вашето бебе само да Ви покаже, кога е настъпил момента за отбиването. Обикновено тази хранителна метаморфоза настъпва, когато бебето е на възраст между 2 и 4 годинки, тъй като тогава детето започва да губи интерес към кърменето.

Постепенното преустановяване на кърмачния процес лесно се възприема както от организма на новороденото, така и от организма на кърмачката. По този начин, опасността от поява на мастит или гръдно препълване е сведена до минимум, тъй като търсенето и предлагането на майчино мляко постепенно се намаля.

Колко дълго трае отбиването на кърмачето?

Времетраенето за отбиването на кърмачето е много индивидуално и може да отнеме от 2 до 6 месеца, в зависимост от това колко бързо бебето се адаптира към хранителната промяна.

Процесът на отбиването на кърмачето

Ако започнете отбиването на бебето, след като е навършило 1-годишна възраст, пристъпете към предлагането на малка порция твърда храна непосредствено след кърменето. Ако организмът на бебето безпроблемно се адаптира към тази хранителна промяна, започнете въвеждането и на малка порция твърда храна непосредствено преди самото кърмене. Постепенно увеличете количеството твърда храна, което приема Вашето бебе, и съответно намалете количеството приета кърма. Опасността от поява на мастит може да се избегне, ако постепенно се намали броят на храненията с кърма и се изчака гърдите Ви успешно да преминат периода на адаптация.

Друг добър подход, е постепенното отлагане на времето за започване на храненето с по 15 минути дневно. След като детето Ви започне да се кърми само преди лягане, може да се опитате да им предложите чаша с вода или с мляко. Ако този преход е труден за Вас, може би е добра идея да оставите партньора си да приспива новороденото.

Ако се налага да преустановите процеса на кърмене преди Вашето бебе да е навършило 1-годишна възраст, необходимо е да замените майчината кърма с адаптирано сухо мляко. За да направите този преход по-лесен за организма на Вашето бебе, препоръчваме Ви да комбинирате майчиното мляко с адаптирано сухо мляко, като постепенно увеличите съотношението в полза на адаптираното сухо мляко. Продължително прилагайте това хомогенно съотношение, докато бебето не се откаже напълно от кърмата.

Също така, може да има медицински причини, поради които да преустановите процеса на кърмене. Свържете се с Вашия лекар и поискайте съвет за това как най-правилно и безпроблемно да отбиете Вашето бебе.

Освен че снабдява Вашето бебе с полезни хранителни вещества, кърменето е процес, който осигурява усещане за комфорт, безопасност и близост. Опитайте те се да намерите други алтернативни сплотяващи дейности, като съвместна игра, съвместно четене на книга или гушкане.

Ако в живота на бебето Ви се случат промени, като например преместване на жилището, започването на работа от Ваша страна или скорошно изкарване на болест, то моментът може да не е подходящ за подмяна на хранителния източник. Отбиването на бебето е процес, който отнема известно време, затова бъдете търпеливи.

След като преустановите процеса на кърмене, абнормните хормонални нива в организма Ви трябва да утихнат и да намерят своята равновесна точка. Това може да повлияе на Вашето настроение и да се почувствате унили. В такъв случай се отпуснете, отделете време за себе си или просто излезте с приятели. Фактът че бебето се е отбило от Вас не трябва да Ви безпокои, защото това означава, че отсега нататък то ще се храни с твърди храни. Отсъствието на кърмачния процес няма да повлияе негативно върху сакралната връзка между Вас и Вашето бебе.