Хранене на Вашето бебе - Multi-Mam


Как да нахраните своето бебе?

След като изпишат Вас и Вашето бебе от родилното отделение, в съзнанието Ви ще изникнат въпроси, съмнения и тревоги относно как правилно да храните бебето си. Тъй като през по-голямата част от денонощието Ви ще сте заети с храненето на Вашето бебе, съветваме Ви да се запознаете с указанията за бебешко хранене, за да прекарате спокойно първите дни вкъщи.

С какво да храните бебето си?

Според специалисти от цял свят, кърменето е процес, който е изключително полезен както за бебетата, така и за кърмачките. Освен че кърменето снабдява бебетата с всички необходими хранителни вещества и усилва имунната им система, то същевременно изгражда духовната връзка между майката и нейното новородено. Независимо дали кърмите или използвате адаптирано сухо мляко, Вашето бебе не се нуждае от вода, сок или други течности (особено от краве мляко, което не бива да фигурира в хранителния режим на новороденото, преди то да е навършило годинка). Организмът Ви ще се адаптира към хранителните нужди на Вашето бебе, така че през горещите летни дни, кърмата Ви ще стане водниста, за да утоли жаждата на Вашето бебе.

Колко често да храните бебето си?

Вместо да се придържате към определен график на хранене, опитайте се да храните бебето си винаги, когато забележите първите признаци на глад, като повишена активност и появата на сукателния рефлекс. Ако Вашето бебе започне да плаче, то това е признак, че сте закъсняли с храненето. Опитайте се да разпознаете ранните признаци на глад, за да може на време да предложите на бебето си майчино мляко или адаптирано сухо мляко. Американската академия по педиатрия (ААП) препоръчва новородените да се кърмят от 8 до 12 пъти на денонощие. Това се равняване на 1 хранене на всеки 2 до 3 часа.

Физиологичният растеж на бебешкия организъм води до развитие и уголемяване на стомашния капацитет. Уголеменият стомашен капацитет води до намаляване на честотата на храненията и увеличаване на техния обем. От една страна, това води до изграждането на пълноценен и редовен бебешки хранителен режим. От друга, рязкото израстване на бебешкия организма може да наруши вече установеният редовен хранителен режим. Източник: http://www.llli.org/faq/frequency.html

Какъв да бъде обемът на храненията

Едно здраво новородено, което се храни пълноценно, седмично качва по 170г. телесно тегло и дневно използва по 6 пелени. За да може бебето Ви да се храни пълноценно и да получава достатъчно кърма по време на кърмачния процес, то трябва правилно да се захваща за Вашата гръд.

Когато бебето започне да се отдръпва от гърдата или от шишето, започне да затваря устичката си или спре да смуче, то това са сигурни знаци, че се е нахранило. Преустановете процеса на кърмене за 1 или 2 минути, след което опитайте отново. Ако Вашето бебе изглежда незаинтересовано от храненето, то най-вероятно се е нахранило. В такъв случай го потупайте по гръбчето, за да го накарате да се оригне. След като текущото хранене приключи, Вашето бебе трябва да изглежда мирно и спокойно, а Вие да чувствате гърдите си по-леки и по-меки. Количеството майчина кърма или адаптирано сухо мляко, което Вашето бебе приема, е променлива величина, която варира ежедневно. Вашето бебе ще премине през различни етапи на растеж: ще има периоди, в които новороденото ще се храни по-често и за по-дълго от обикновеното.

Много майки се чудят дали количеството храна, което приема тяхното бебе, е достатъчно. Вместо да се стресирате излишно, наблюдавайте новороденото си и се научете да вярвате на инстинктите си. Едно бебе се храни достатъчно, когато постоянно качва тегло, няма проблеми със стомашно-чревния тракт и дневно използва голям брой пелени. Ако все пак имате някакви притеснения или въпроси, не се колебайте да се обърнете към Вашия акушер.

Нужно ли е новородените да приемат хранителни добавки?

Ако кърмите бебето си, то е необходимо новороденото да приема витамин К през първите 3 месеца от своята възраст. Обикновено витамин К се произвежда и се съдържа в чревната флора на човешкия организъм. Тъй като новородените не притежават развита чревна флора, Вашето бебе трябва допълнително да си набавя витамин К. Ако имате въпроси относно хранителните добавки за бебета, съветваме Ви да се свържете с Вашия акушер, гинеколог или личен лекар. Някои експерти препоръчват вземането на витамин D, за да се увеличи абсорбцията на минерали, необходими за правилното развитие на костите.

Насладете се на процеса на кърмене

В интерес на истината, кърменето ежедневно отнема значително време от денонощието, особено през първите месеци след раждането. Използвайте времето отделено за кърмене, за да изградите духовната връзка между Вас и Вашето бебе. Обгрижвайте Вашето новородено с цялото си внимание и обич, и се наслаждавайте на времето прекарано заедно. Преди да се усетите, бебето Ви ще е пораснало, а тези интимни моменти ще останат скъп спомен за Вас.