Изцеждане на кърма - изпомпване, съхранение и т.н. - Multi-Mam


Изцеждане на кърмата

Има много причини, поради които да обмислите изцеждането на кърмата чрез изпомпване. Въпросните причина са:

  • Да направите резерв от кърма за Вашето бебе, когато сте на работа или пътувате.
  • Да се стимулира производството на кърма, ако апетитът на Вашето бебе намалее.
  • Ако бебето Ви се роди преждевременно или има проблеми с прикрепването към Вашите гърди.
  • За предотвратяване или лечение на препълване, мастит, или запушен млечен канал.
  • Ако отбивате и се опитвате да облекчите част от напрежението в гърдите си.

Изцеждането на кърмата дава известна свобода, тъй като не е нужно да сте наоколо за всяко кърмене. Това означава, че можете да се върнете на работа или да отделите малко време за себе си през деня. Имайте предвид, че не бива да предлагате бутилка на Вашето бебе, ако навиците му на кърмене все още не са установени. В противен случай рискувате отхвърляне на гърдата от страна на бебето Ви.

Колко често и кога да изпомпвате кърмата си?

Ако кърмите и целта Ви е да съхраните допълнително количество кърма, когато не сте около Вашето бебе, най-доброто време за изцеждане е сутринта, когато количеството кърма е най-голямо. Ако тъкмо сте свършили кърменето, изчакайте поне 1 час преди да изцедите кърма, за да могат млечните жлези отново да произведат солидно количество кърма.

Ако изцеждате кърмата си, за да предотвратите препълване, опитайте се да се придържате към вече съществуващия график за кърмене на бебето. Наличието на дълги паузи между кърменията или изцежданията може да доведе до натрупване на кърма и съответно до възпаление.

Методи за изцеждане на кърма

Съществуват два метода за изцеждане на кърма: ръчно или чрез помпа за кърма

Помпите за кърма могат да бъдат ръчни или електрически, като основната разлика се състои в лекотата на изцеждането и във времето, прекарано в изцеждане. Напълно автоматичните помпи ще Ви позволят да извършвате друг дейности вместо да изцеждате кърмата си, а помпата ще изцеди кърмата Ви за само 10-15 минути. Необходимо е да знаете, че ръчните помпи отнемат много време и енергия (около 45 минути). Разбира се, има и разлика в цената. При избора на помпа за кърма помислете за приоритетите си! Ако планирате ежедневно да изцеждате кърмата си, може би е добра идея да инвестирате в добра автоматична помпа, която ще Ви спести време и енергия. От друга страна, ако планирате по-рядко да изцеждате кърмата си, то ръчната помпа ще Ви свърши добра работа.

Каквато и да е помпата (ръчна или автоматична), която избирате, не забравяйте да изберете подходящ размер щитовете за гърди и да ги позиционирате правилно, така че да не Ви причиняват дискомфорт. Изцеждането на кърмата може да бъде малко неудобно в началото поради силното усещане за засмукване, но не трябва да бъде болезнено.

Може да решите да опитате и ръчно изцеждане. Този метод отнема време и не е много практичен за ежедневна употреба, но ако трябва да го правите само от време на време, си струва да се опита. Помолете консултанта по кърмене да Ви демонстрира правилната техника на изцеждане или следвайте инструкциите по-долу:

Поставете палеца си над зърното и първите два пръста под зърното. Ръката ви трябва да формира буквата "С", но не бива да притискате гърдата, да я стискате или да дърпате зърното. Без да разтваряте пръстите си, избутайте в гръдната стена и след това поместете пръстите си едновременно. Това движение ще масажира млечните канали и ще изтласка кърмата към зърното. Завъртете ръката си около гърдите Ви, за да изцедите други остатъчни резервоари кърма, които се разпространяват в цялата гръдна тъкан. Повторете упражнението, докато почувствате гърдите си леки.

За да стимулирате потока на кърма, ако не сте около Вашето бебе, когато изцеждате кърмата си, можете да чуете бебето си по телефона, да гледате негово клипче или да прегледате някои снимки. Визуалният и звуковият стимул могат да помогнат с рефлекса на потичането. Затова, опитайте различни техники и не забравяйте да се отпуснете.

Съхраняване на изцедена кърма

Можете да съхраните кърмата си в пластмасови или стъклени бутилки със защитни капачки за осигуряване на свежест, или в пластмасови торбички за съхранение на кърма. Пластмасовите торбички също могат да се използват и за замразяване на кърмата, ако е необходимо. Кърмата се замразява веднага след изцеждането ѝ. По този начин, кърмата може да се съхрани в хладилник за период от 5 дена, на температура от 4 ° C. Ако решите дълбоко да замразите кърмата си, имайте предвид, че замразяването разрушава антитела в кърмата, но хранителната стойност остава същата. Замразената кърма може да се съхранява до 12 месеца при -20˚C във фризер, но за най-добро качество и свежест, използвайте кърмата в рамките на 3 месеца. Не забравяйте да маркирате датите на контейнерите, преди да ги съхраните.

Как да претоплите кърмата

Ако решите да замразите кърмата, ще трябва да я размразите, като я оставите в хладилника за една нощ ,или като я поставите под студена течаща вода. След като се размрази, кърмата трябва да се охлади и да се използва в рамките на 24 часа. Независимо дали кърмата е била във фризера или в хладилника, тя трябва да се затопли, преди да се предложи на Вашето бебе. Сложете студената кърма под топла течаща вода за няколко минути или поставете контейнера с кърма в тиган със затоплена вода. Не загрявайте млякото директно в тигана и не го завирайте. Просто го загрейте достатъчно, за да може бебето да го изпие. Също така, избягвайте нагряването на кърмата в микровълновата, тъй като това може да навреди на някои от хранителните ѝ свойства.