Запушени млечни канали - симптоми, причини и видове лечения - Multi-Mam


Запушен млечен канал

Млечните канали са малки тръби, които пренасят кърма от млечните жлези до зърното. Когато бебето започне да смуче зърното, мускулните клетки, обграждащи тези тръби, се свиват и по този начин кърмата се изтласква през каналите. Въпреки това, ако производството на кърма е по-голямо от количеството, което се изцежда, кърмата започва да се натрупва в гърдите, причинявайки подуване, което възпрепятства нормалното и потичане през каналите. Ето защо това състояние се нарича „запушени или блокирани млечни канали“. Запушването на млечните канали може да доведе до развитието на мастит (гръдно възпаление). Затова, запушените млечни канали трябва бързо да се лекуват, за да се избегнат допълнителни физиологични усложнения.

Как да разпознаете запушването на млечните канали

Обичайните симптоми са:

 • Твърда бучка в една от гърдите
 • Чувствителност, зачервяване, подутина възпаление и топлина.
 • Бучката и подуването могат да намалеят след кърмене
 • Намалено производство на кърма
 • Гъста и мазникава кърма.

Ако започнете да се чувствате грипави или изтощени, незабавно потърсете медицинска помощ, защото е възможно обструкцията да се превъплъти в мастит.

Често срещани причини за запушване на млечните канали

По принцип, млечните канали се запушват, ако ежедневно гърдите не се изцеждат напълно. Също така, запушването на млечните канали може да се случи, ако:

 • Бебето има проблеми с кърменето поради лошо прикрепване, къса юздичка на езика и т.н.
 • Времето между кърменията се увеличи поради болезненост в зърната.
 • Вие или Вашето бебе сте болни,
 • Вие сте решили да отбиете бебето си
 • Гърдите ви са под постоянен натиск, заради неудобен сутиен, тясно облекло или спане по корем
 • Вие сте стресирани или имунитетът Ви е слаб,
 • Времето между кърменията е твърде дълго.

Домашни методи за лечение на запушени млечни канали

Ако искате лечението да е успешно, то не трябва да преустановявате кърменето. Вашата кърма е напълно безвредна за бебето Ви и честото кърмене ще насърчи лечебния процес. Ако по някаква причина Вие не сте в състояние да кърмите, препоръчваме Ви да изцедите кърмата си или ръчно, или с помощта на помпа за кърма.

Общите препоръки за бързо възстановяване са: много почивка, хидратиране с вода и спазване на здравословна, балансирана диета. Освен това, прилагането на топли компреси преди текущо кърмене може да стимулира потока на кърма и да допринесе за лесното и потичане. Също така, можете да масажирате гърдите си няколко минути преди кърменето или докато бебето Ви се кърми.

Кърмете бебето си, когато забележите, че е гладно. Придържането към определен график на кърмене често води до дълги паузи между кърменията, което може да доведе до препълване на гърдите с кърма. След като бебето Ви е изцедило едната гърда, едва тогава му предложете другата. Започнете следващото кърмене с гърдата, с която сте завършили предишното. Ежедневното изцеждане на гърдите ще подпомогне потока на кърмата и ще предотврати по-нататъшни запушвания на млечните канали.

Ако изпитвате обострена болка, приемането на парацетамол ще Ви предложи известна доза облекчение. Прилагането на студени компреси също може да помогне за намаляването на болката и възпалението..

Ако симптомите продължат след като сте починали 24 часа от кърменето, след като сте кърмили често, след като сте приложили компреси и след като сте правили редица масажи, тогава не се колебайте да потърсите лекарска помощ.