Грижа за зърната на кърмещите майки - Multi-Mam


Грижа за зърната на кърмещата майка

Необходимо е известно време, за да свикнете напълно с кърменето, тъй като първоначалното усещане може да е странно и леко дискомфортно. Това не бива да Ви обезкуражава, защото Вие бързо ще привикнете към кърменето и нито болката, нито дискомфорта трябва да бъдат част от него. По принцип, болката е сигнал, че нещо не е наред с практикуването на кърмачния процес. Най-често срещаният виновник за това е заемането на неправилна поза по време на кърмене. За да запазите удоволствието и удовлетворението от кърменето, ние съставихме списък, съдържащ общи насоки за грижата за гърдите и зърната на кърмещата майка.

Как да се грижите за гърдите и зърната си, докато кърмите.

Общите препоръки за хигиена са доста прости и ясни. Просто изплаквайте добре гърдите си, когато се къпете. Избягвайте да използвате душ-гелове, бомбички за вана и сапуни, които съдържат груби съставки, защото тези продукти изсушават кожата, премахват естествения кожен себум и могат да причинят напуквания и раздразнения. След душ или кърмене, не подсушавайте зърната си, а оставете кожата по тях сама да изсъхне.

Препоръчително е след кърмене да изцедите няколко капки кърма и да ги разтриете върху зърната. Също така, можете да използвате и балсам за зърна, който подхранва гръдната кожа и предпазва зърната от увреждане. При избора на балсам за зърна, трябва да се уверите, че продуктът е безвреден за Вас и за Вашето бебе. В допълнение, трябва да изберете балсам за зърна, който не трябва да се отмива преди кърмене. Изплакването на гърдите с вода преди кърмене, изсушава гръдната кожа и повишава опасността от увреждания на зърната. Именно оставянето на балсама върху кожата на гърдите по време на кърмене предоставя допълнителна защита за Вашите гърди и зърна.

Избягвайте сутиени за кърмачки с не дишащи синтетични подложки, защото този тип материя не позволява на кожата да диша и по този начин създава благоприятна среда за развитието на микроби, които причиняват инфекции. Често сменяйте подложките си, за да не позволявате на редица видове бактерии и микроби да навредят на гърдите Ви.

Какво да направите, ако зърната Ви са възпалени?

Ако изпитвате болка по време на кърмене, не се колебайте да потърсите помощ от лекар или от консултант по кърмене. Постигането на правилно прикрепване още от първото кърмене е изключително важно, защото ще предотвратите евентуалната поява на болки, дискомфорт и инфекции. Затова, не се страхувайте да потърсите помощ, ако имате въпроси ли притеснения свързани с кърменето.

Ако зърната Ви са възпалени, препоръчваме Ви да използвате компреси за гърди, защото те ускоряват възстановителния процес на кожата. В случай че болката е остра, студените компреси могат да Ви предложат известно облекчение, но в никакъв случай не трябва да прилагате лед директно върху кожата. За да предотвратите появата на мастит, изцеждайте кърмата си спрямо графикът Ви на кърмене. Изцедената кърма е напълно безвредна за Вашето бебе и можете да му я предложите. Изцеждането на кърмата става по два начина: ръчно или чрез използването на помпа. Съветваме Ви да говорите с консултант по кърмене, за да разберете кой начин на изцеждане на кърма ще Ви бъде най-подходящ.

Понякога, възпалението на зърната може да се дължи на кандидозна инфекция (млечница). Ако страдате от кандидозна инфекция на зърната, потърсете Вашия лекар, за да предприеме подходящо лечение както за Вас, така и за Вашето бебе, защото бебето Ви може да се е заразило с кандида (млечница) по устата си.

Когато Ви предстои кърмене, а Вашите зърна са възпалени, започнете кърменето с по-малко болезнената гърда. Имайте предвид, че първото прикрепване на бебето към гърдите на кърмачката е най-силно и най-болезнено. След като бебето Ви се е кърмило за известно време, то няма да бъде толкова склонно към силно прикрепване. Също така, не забравяйте да експериментирате с различни пози за кърмене. Намерете това, което най-добре пасва на Вас и на Вашето бебе. В допълнение, опитайте се да кърмите в спокойна среда, за да може Вашето бебе да се отпусне и да се фокусира изцяло върху кърмачния процес. Кърменето в такава среда може да предотврати появата на случайно ухапване или дърпане на зърното.