Болки в гърдите по време на кърмене - Multi-Mam


Болки в гърдите по време на кърмене

Поради изпитването на ежедневна болка и дискомфорт в областта на гърдите, много майки преустановяват кърмачния процес по-рано от препоръчаното. Разбираме, че болката и дискомфорта във Вашите гърди, по време на кърмене, може да Ви накара с нежелание да кърмите. Именно затова сме изготвили сборник, които е съставен от най-честите причини за тази болка в гърдите.

Рефлекс на „протичането“

Рефлексът на „протичането“ е явление, което е напълно природоестествено и е съпроводено с мимолетна болка в гърдите. Тази болка в гърдите е причинена от мускулните клетки, които изцеждат кърмата по време на самото кърмене. Усещането се равнява на леко изтръпване, но може и да се почувства като силен натиск. С течение на времето, Вие ще свикнете с това усещане и то няма да представлява никакъв проблем за Вас.

Възпалени зърна

Болката в зърната най-често се причинява от неправилно прикрепване на бебето към Вашите гърди. При лошо прикрепване на кърмачето към майката, зърното бива сдъвквано, а не засмуквано. Сдъвкването на зърното, от страна на бебето, води до нежелани напуквания и ожулвания. Тези физиологични усложнения могат да бъдат изключително болезнени. Затова Ви съветваме да заемете правилна позиция на кърмене, която да позволи на бебето Ви да се прикрепи правилно към Вас, преди да стартирате самото кърмене. При положение, че бебето Ви се е прикрепило правилно към Вашите гърди, то цялото зърно и част от гърдата Ви трябва да бъдат засмукани от устичката му. Зърното трябва да е позиционирано в близост до задната част на устата на бебето, за да може кърмата да се стече директно в гърлото му. Наклонете главичката на бебето назад и притиснете брадичката му към гърдите Ви, като същевременно не запушвате носа, за да може бебето да диша без затруднения. Поставете ръката си под раменете на бебето, така че главата му да може леко да се наклони назад, като същевременно го държите близо до Вас. Имайки предвид тези препоръки, експериментирайте с различни пози на кърмене и намерете тази, която Ви пасва най-удобно. Може да се опитате да кърмите в специално пригоден стол за кърмене, като се излегнете заедно с бебето си или го до положите да легне върху възглавницата пред Вас. Ако зърната Ви са вече напукани, сложете компрес, който ще ускори възстановителния процес. Също така, можете да предпазите зърната си от напукване, като приложите хидратиращ балсам за зърна по време на паузите между храненията. Преди да използвате какъвто и да е балсам за зърна се уверете, че продуктът е безвреден и, че не е необходимо да бъде премахван от кожата Ви преди да кърмите.

Млечница – гъбична инфекция

Млечницата е гъбична инфекция, която се развива по зърната на кърмещите жени и по устичките на бебетата. Тази гъбична инфекция може да проникне в млечните канали на гърдите и да причини болка и дискомфорт. Това кожно заболяване изисква медицинска интервенция. Консултирайте се с Вашия педиатър, за да предприемете подходящ вид лечение.

Препълване на гърдите с кърма

Това физиологично състояние често се появява в първите няколко дни след раждането на бебето. Също така, препълването на гърдите с кърма може да настъпи, ако не спазвате режима на кърмене (т.е. пътувате, забравили сте да изцедите кърмата си или сте пропуснали някое кърмене). Всички тези причини водят до препълване на гърдите с кърма. Когато гърдите Ви се препълнят с кърма, те стават уголемени, горещи и болезнени. Ако имате новородено, не се притеснявайте от появата на това състояние, защото то ще изчезне, след като се установят хранителните навици на бебето Ви. Ако Ви предстои пътуване или графикът Ви е натоварен, изцедете кърмата си, като превантивна мярка срещу препълването на гърдите Ви с майчино мляко.

Мастит

Ако забележите зачервяване, подуване, затопляне и болка в едната част на гърдите си, понякога последвано от треска или болки по цялото тяло, то вероятно имате мастит – гръдно инфекциозно възпаление. Основната причина за появата на мастит е лошата техника на кърмене, която води до задържане на майчино мляко в гърдите. Други причини за появата на мастит са: запушване на млечен канал, което води до задържане на кърмата и съответно до инфекция или проникването на бактерии в млечните гръдни канали през пукнатини в кожата на зърната. Въпреки гръдното възпаление, Вие можете да продължите процеса на кърмене, но трябва да се консултирате с лекар, за да предприемете подходящ вид терапия.