Хапещо бебе? - лесно решение за кърмещите майки - Multi-Mam


Бебешки ухапвания по време на кърмене

Бебешките ухапвания са особено болезнени, ако възникнат по време на кърмене. Това нежелано явление може да превърне кърмачния процес в едно неприятно преживяване. Независимо дали страдате от дискомфорт в зърната, уплахът от повторно ухапване може да Ви отнеме насладата от кърменето, като процес на сплотяване с Вашето бебе.

Как да предотвратите възможността от ухапвания по време на кърмене?

Ако Вашето бебе се кърми редовно и се захваща правилно за гърдите Ви, то вероятността от ухапване е незначителна. По време на кърмачния процес, езикът на бебето покрива долните му зъбки и физически възпрепятства появата на ухапване по зърната. Препоръчваме Ви зорко да следите действията на Вашето бебе, за да предотвратите евентуална поява на ухапване по зърната. Ухапванията по зърната се появяват в края на кърменето, когато бебето е разсеяно, защото стомахът му е сит. Затова, внимателно наблюдавайте движенията на Вашето бебе. Веднага щом усетите усилване на захапката или придърпване на езика назад, то незабавно прекратете кърменето и отделете бебето от Вашите гърди, за да намалите вероятността от ухапване по зърната. В случай, че се появи ухапване в началото на кърмачния процес, се уверете, че бебето Ви се е захванало правилно за Вашите гърди. Ако позиционирането Ви по време на кърмачния процес е неправилно, то заемете друга позиция, която улеснява правилното прикрепване на бебето към Вашата гръд.

Въпреки опасенията на много майки, появата на първите млечни зъбки не слага край на кърмачния процес. Ако бебешките ухапвания, по време на кърмене, са в следствие на никненето на млечните зъбки, то тогава отделете бебето от гърдите си и му предложете бебешка чесалка за зъбки.

Ако по време на кърменето Вие гледате телевизия или говорите по телефона, Вашето бебе може да Ви ухапе, за да прикове вниманието Ви към него. По време на кърмене отделете цялото си внимание върху бебето. Изберете тиха стая със затъмнено осветление, в която не присъстват отвличащи вниманието неща, за да може кърменето да протече безопасно и безпроблемно. Това ще помогне да запазите бебето си кротко и мирно, докато Вие му отдавате цялото си внимание. В процеса на кърмене не забравяйте да поддържате очен контакт с бебето си, също така да го гушкате и да му говорите. По този начин Вие ще осигурите достатъчно внимание на Вашето бебе, като същевременно близкият контакт ще Ви помогне да разпознаете признаците на предстоящо ухапване.

Ако бебето Ви страда от настинка, опитайте се да го кърмите в изправено положение, за да улесните неговото дишане.

Всяко едно дете може да се научи да не хапе, независимо от възрастта, която е навършило. За да може това да стане факт, Вие се нуждаете от упоритост, решителност и търпение. Всеки път, когато бебето Ви се прикачи и отдели правилно от Вашите гърди, хвалете го, като използвате мек и позитивен тон.

Какво да правите, ако по време на кърмене, Вашето бебе Ви ухапе?

Трябва незабавно да преустановите процеса на кърмене, ако Вашето бебе Ви ухапе по време на самото хранене. Опитайте се да запазите самообладание и да не се отдръпвате рязко, въпреки че това ще е изначалната Ви инстинктивна реакция. В противен случай, щетите върху зърното Ви ще са огромни. Вместо това, приближете бебето по-близо до Вашата гръд, внимателно плъзнете пръст в устичката му и издърпайте зърното. Прекъснете за малко текущото кърмене, ако бебето Ви е още гладно и не се е заситило. Ако смятате, че Вашето бебе се е нахранило, то тогава можете да прекратите текущото кърмене. Ако ухапването е причинило увреждане на зърното, то незабавно трябва да започнете подходящо лечение, за да се избегне появата на инфекция. Може да притъпите първоначалната болка, като охладите зърното с помощта на лед. След това може да използвате компреси за кърмене, за да ускорите възстановителния процес. Между кърменията може да прилагате балсам за зърната, който да омекоти и заздрави гръдната кожа, без да обостря болката.