Анатомията на гърдата - всичко, което трябва да знаете - Multi-Mam


Анатомията на гърдата

За да разберем кърменето, правилното позициониране за кърмене и някои от проблемите, които могат да възникнат по време на самото кърмене, първо трябва да опознаем основната анатомия на женските гърди. Основната структура на женската гръд включва:

  • Зърното и ареолата – главно предназначени за кърмене. Обикновено, зърната нарастват по време на бременността, а ареолите потъмняват. Някои експерти смятат, че това физиологично изменение улеснява бебето при намирането на най-краткия път към гърдите на кърмачката.
  • Млечна жлеза. Тази тъкан съдържа много жлези, които произвеждат кърма и после я отделят в млечните канали. От своя страна, млечните канали позволяват на кърмата да се стече до зърната. Млечните канали са заобиколени от мускулни клетки, които се свиват по време на кърменето и спомагат за поддържането на потока на млякото.
  • Съединителна тъкан и мазнина. Тези тъкани осигуряват подкрепа и защита на по-деликатните части от гърдата, които са отговорни за отделянето на кърма.
  • Кръвоносни съдове, лимфни съдове и нерви.

По време на бременността, и след раждането, гърдите Ви преминават през най-различни промени, които се дирижират от 4 хормона, отделяни във Вашия организъм: естроген, прогестерон, пролактин и окситоцин.

Естрогенът и прогестеронът се освобождават от плацентата по време на бременността. Тяхната роля е да подготвят гърдите за производството на кърма. Под тяхно влияние, гърдите Ви ще започнат да създават повече млечни канали, но производството на кърма ще започне на по-късен етап. След като Вашето бебе се роди и плацентата бъде отстранена, нивата на тези хормони в тялото Ви ще спаднат, сигнализирайки, че производството на кърма може да започне.

След като бебето Ви се роди, първото майчино мляко, което Вашите гърди ще произведат, се нарича коластра. Тази гъста и бистра течност е пълна с антитела, които ще предпазят бебето Ви от бактерии и инфекции, докато организмът на новороденото не изгради имунната си система. Пълноценната кърма ще започне да се произвежда няколко дни по-късно, а Вие ще забележите, че гърдите Ви са се подули, натежали и са станали горещи на допир. Това физиологично явление е природоестествено и ще изчезне след няколко седмици.

След като естрогенът и прогестеронът извършат своите функции, пролактинът и окситоинът поемат щафетата. Пролактинът е хормонът, който насърчава организма Ви да произвежда кърма. Всеки път, когато кърмите своето бебе или просто изцеждате кърмата си, нивата на пролактин се увеличават, сигнализирайки на гърдите Ви, че трябва да завишат производството на кърма. Освен тази функция на пролактина, въпросният хормон следи и за отделянето на кърмата от самите гърди. Пролактинът благоприятства рефлексът на потичането и по този начин, млечните резерви се изчерпват, а кърмата се отделя през млечните канали. Първоначалният сигнал за потичането на кърмата е усещането за смучене, което Вашето бебе създава, когато се опитва да се снабди с необходимата кърма.

Производството на кърма във Вашето тяло се регулира по впечатляващ начин от суроватъчния протеин, наречен Обратен Инхибатор на Лактацията (ОИЛ). Този протеин намалява производството на кърма, след като гърдите Ви са препълнени с кърма. Затова, кърмата се произвежда въз основа на пазарния механизъм на търсенето и предлагането. Ако бебето Ви спре да се кърми или Вие пропуснете дадено кърмене, нивото на този протеин във Вашите гърди се увеличава, което води до намаляване на производството на кърма. Обратното твърдение също е вярно. Колкото повече се кърми Вашето бебе, толкова повече кърма произвежда организмът Ви. Именно затова е толкова важно да кърмите толкова често, колкото е необходимо, за да може нивото на Вашата кърма да се поддържа високо и оптимално.