Симптоми, съпровождащи никненето на зъбите - Multi-Mam


Симптоми, съпровождащи никненето на зъбите

Въпреки че симптомите, съпровождащи никненето на зъбите, се различават при всяко дете, както и техният интензитет, едно нещо е сигурно. Процесът на никненето на първите млечни зъбки е изключително стресиращ както бебето, така и за самите родители. След като зъбите започнат да се придвижват към повърхността и пробият венеца, налягането, което създават, води до болка и други неприятни симптоми като желание за дъвчене, загуба на апетит и раздразнение.

Процесът на никненето на зъбките обикновено стартира, когато бебето навърши 6-месецна възраст, но е възможно и да започне още на 3-я месец или най-късно на първата годинка. Симптомите, съпровождащи никненето на зъбите, обикновено се появяват 4 дни преди зъбите да поникнат напълно и продължават още 3 дни след това. В този период, мнозинството от бебета с никнещи зъбки изпитват няколко неприятни симптома на веднъж.

Типичните симптоми на никнещите зъбки

 • Подути и чувствителни венци, които Вашето дете не спира да потърква. В следствие на напрежението, което никнещият зъб създава, венците на Вашето дете се подуват и съответно стават чувствителни. Нежен масаж с пръст или влажна кърпя може да до известна степен да облекчи дискомфорта. Също така, охладени гризалки и чесалки за зъби, които са покрити с гел за никнещи зъби, могат да помогнат.
 • Ако погледнете в устата на Вашето дете, може да забележите, че дадена част от венците е много зачервена. В допълнение, Вие ще видите поникващ зъб под венците, който е малко или много забележим. Понякога, никненето на зъбите може да е придружено с леко кървене или появата на малък венечен хематом – натрупан кръвен мехур във венците. Ако имате съмнения относно симптомите предхождащи пробива на зъбите, посетете Вашият личен лекар.
 • Повишено слюноотделяне. Често бършете лицето на детето, като нежно попивате с мека кърпа. Нанесете защитен крем върху областта на брадичката, за да предотвратите кожни раздразнения и обриви.
 • Дъвчене и смучене на всичко, до което могат да се доберат. Това включва играчки, пръсти, битови предмети, коса и т.н. Предложете на Вашето дете подходяща алтернатива за дъвчене, като например гризалка или охладена влажна кърпа.
 • Вашето бебе може да има зачервяване на лицето, което да е придружено със зачервени и горещи бузи. Въпреки това, ако телесната температура на Вашето дете стане по-висока от 38.9 ° C, потърсете медицинска помощ, тъй като това не е нормален симптом, съпровождащ никненето на зъбите.
 • Триене на ушите и бузите от страната, където пониква зъбът.
 • Загуба на апетит, особено за твърди храни. За някои бебета, дъвченето по време на никненето на зъбите може да е много неудобно, затова те отказват да се хранят. Опитайте да им предложите охладени меки храни, като например кисело мляко, ябълков сос, плодови пюрета, смутита и т.н.
 • Неспокоен сън през нощта. Може да Ви се стори, че симптомите се обострят през нощта. Най-правдоподобното обяснение е, че детето Ви става по-нервно, когато е уморено. Затова, всеки симптом, който Вашето дете изпитва, се обостря поради прекомерна умора.
 • Кашляне, познато като рефлекса на избутване с език. Вашето дете може да погълне част от слюноотделянето, което се появява по време на процеса на никненето на зъбите, и това да може да причини кашляне и задавяне. Първата стъпка е изключването на всякакви други причини за появата на това физиологично състояние, като например настинка или алергии. В противен случай, Вашето дете не трябва има проблеми с дишането. Поглъщането на слюноотделянето може да причини втечняване на изпражненията. Ако диарията се утежни, незабавно посетете Вашия личен лекар.
 • Вашето дете може да стане по-нервно и по-раздразнително по време на процеса на никненето на зъбите. То може да започне да плаче повече от обикновеното или да изпита проблеми с отпускането и релаксирането. Някои от методите за облекчаване на дискомфорта по време на никненето на зъбите, които споменахме по-горе, могат да помогнат в случая, но няма по-добър лек от гушкането.
 • Докато е в активен процес на никненето на зъбите, Вашето бебе ще се опита да постави в устата си всичко, което се намира в обсега му. Възможно е детето Ви да изпита потенциални проблеми със стомаха, като например диария, защото предметите, които поставя в устата си, могат да бъдат покрити с микроби. Въпреки че диарията и дерматитът, причинен от пелени, не се считат за нормални симптоми на никнещите зъбки, смята се, че честата им поява в този период се дължи на непрестанното дъвчене на предмети от страна на бебето. Опитайте се да запазите предметите, които се намират в обсега на Вашето бебе, чисти и дезинфекцирани. Ако диарията е продължителна, не се колебайте да посетите Вашия лекар.