Връщане на кърма - нужно ли е да се притеснявате? - Multi-Mam


Рефлукс

Вероятно сте забелязали, че Вашето бебе понякога връща кърма по време на кърмене или непосредствено след това. Това явление се нарича „рефлукс“, то е съвсем естествено и в повечето случаи не е причина за безпокойство. Рефлуксът се появява всеки път, когато бебето приеме повече кърма, отколкото стомахът му може да поеме. В резултат на това явление, прекомерното количество приета кърма се връща в устата на бебето. Статистиката сочи, че 50% от новородените ежедневно имат рефлукс, но в повечето случаи рефлуксът изчезва след навършването на първата годинка. Рефлуксът се появява както при кърмените бебета, така и при бебета, които се хранят с адаптирано мляко..

Понякога, рефлуксът може да бъде незабележим, защото бебето не изплюва върнатата кърма, а я поглъща наново. Ако забележите, че Вашето бебе продължава да преглъща дори и след като храненето е приключило, то това е признак за появата на „тихия“ рефлукс.

Рефлуксът може да се появи, ако бебето Ви е много гладно и започне да се кърми бързо; ако гърдите Ви са препълнени с кърма и ако бебето често поема много въздух по време на самото хранене.

В някои случаи, рефлуксът може да бъде симптом на някакъв вид физиологично неразположение, като непоносимост към краве мляко или гастроезофагеален рефлукс. Ако Вашето бебе покачва килограми и не изпитва друг вид дискомфорт, то рефлуксът не представлява медицински проблем. Единствено почистването след рефлукса може да Ви причини съвсем леко неудобство.

Трябва да потърсите медицинска помощ, ако рефлуксът се появява няколко пъти на ден; ако се появи зачервяване, затруднено преглъщане, раздразнителност, постоянен плач или жълто, или зелено повръщане; ако бебето Ви си извива гърба по време на хранене и не покачва тегло.

Как да помогнете на бебето, когато се появи рефлуксът.

Препоръките за облекчаване на дискомфорта, причинен от рефлукса, включват:

  • Хранене на бебето в изправено положение.
  • Помогнете на Вашето бебе да се оригва след всяко хранене.
  • Дръжте бебето изправено в продължение на около 20 минути след кърменето.
  • Избягвайте дългите почивки между храненията, за да предотвратите настървеното кърмене на бебето.
  • Ако храните бебето си с шише, уверете се, че дупката в биберона не е голяма, за да не изтича прекалено много мляко.
  • Главата на бебето трябва да е повдигната и да е на по-високо ниво от това на краката, за да се облекчи регургитацията.

Ако рефлуксът на Вашето бебе е обострен, педиатърът Ви може да Ви препоръча един от обичайните методи за облекчаване на рефлукса. Като за начало, първо трябва да проверите дали Вашето бебе е алергично към краве мляко. Премахнете за известно време всякакви млечни продукти от диетата на Вашето бебе и наблюдавайте за промени в здравословното му състояние. Ако се окаже, че протеините в кравето мляко не са причинителите на рефлукса, Вашият педиатър може да Ви предпише антиацид за кърмачета, който да помогне за неутрализирането на стомашната киселина, която причинява болка и дразнене в гърлото. Също така, друг метод за облекчаване на рефлукса е добавянето на сгъстител към изцедената кърма или към адаптираното сухо мляко. Използването на сгъстители против рефлукс е стар метод, който не е подкрепен с много научни доказателства за ефикасността му. Затова се консултирайте с Вашия педиатър, преди да изпробвате някой от тези методи.