Странични ефекти от никненето на млечните зъби - Multi-Mam


Проблеми, причинени от зъбоникненето

Когато зъбите започнат да растат и да пробиват венците, това може да доведе до много проблеми както за детето, така и за самите родители. Зъбоникненето обикновено се поява около 6-месечна възраст, но може и да се появи някъде между 3-я и 12-я месец след раждането. До навършването на 3-годишна възраст, Вашето бебе ще се е снабдило с 20 млечни зъби. От 6-та година до навършване на 20-та, тези млечни зъби ще бъдат заменени от постоянни такива.

Зъбоникненето е процес, който е много индивидуален, като неудобствата, които го съпровождат, и интензитетът на самото зъбоникнене варират значително при всяко дете. Някои бебета и малки деца демонстрират само 1 или 2 признака на зъбоникнене, докато други изпитват цяла гама от тревожни симптоми. Въпреки това, повечето деца изпитват поне един от следните симптоми, за които Ви предлагаме методи за облекчение.

Завишено слюноотделяне

Зъбоникненето често причинява завишено слюноотделяне, което може да доведе до раздразнение на кожата на брадичката или на бузите. С помощта на чиста мека кърпа, нежно попийте слюнката по лицето на Вашето бебе и нанесете защитен крем (ако кърмите, кремът Ви за зърна ще свърши работа).

Постоянно дъвчене на всичко, което се добере до ръцете им.

Децата дъвчат всичко, което се добере до ръцете им, за да облекчат натиска на никнещите зъби. Ще забележите, че детето Ви дъвче одеяла, дрехи, играчки, домакински предмети, собствените си ръце, Вашите ръце или всичко останало, което се намира в обсега му.

Можете да предложите на детето си дезинфекцирана охладена гризалка за зъби – безопасен предмет за дъвчене, който предлага охлаждащ ефект. С помощта на влажна кърма или на собствения си пръст, можете да масажирате венците на детето си. Имайте предвид, че някои старомодни методи за облекчаване на дискомфорта от зъбоникненето, за които може би сте чували, може да не са чак толкова полезни и ефикасни. Също така, предлагането на охладен морков на Вашето дете може да застраши здравословното му състояние, защото опасността от задушаване се увеличава. От друга страна, наличието на захар в бисквитите за никнещи зъби ще поставят зъбите на Вашето дете в опасност от развитието на кариеси.

Друг начин за облекчаване на възпалените венци е използването на гелове за никнещи зъби, които имат доказано успокояващо и облекчаващо действие. За да осигурят охлаждащо действие върху възпалената област, необходимо е геловете за никнещи зъби да се държат в хладилник. В допълнение, гелът за никнещи зъби може да се нанесе върху частта от гризалката, която е в пряк контакт с венците на Вашето бебе.

Дърпане на уши и търкане на бузи

Дърпането на ушите и търкането на бузите е признак, че Вашето дете изпитва болка във венците. Отново Ви напомняме, че гризалките за зъби, охладените кърпи и геловете за никнещи зъби могат освободят част от натиска и да намалят количеството болка, които детето Ви изпитва. Ако и това не помогне, предложете на Вашето бебе детски парацетамол, за да настъпи така желаното облекчение. Парацетамолът е много ефикасен, особено през нощта, когато всички симптоми се обострят и дискомфорта се засилва.

Също така, дърпането на ушите може да е признак за ушна инфекция. При поява на този признак, първо проверете дали детето Ви не страда от ушна инфекция.

Зачервени бузи

Може да забележите, че лицето на детето Ви изглежда зачервено. Зачервяването на една от бузите често е признак на зъбоникнене. Самото зачервяване се появява върху страната на лицето, откъдето зъбът се очаква да пробие венеца. Ако двете бузи са зачервени, това може да е признак на завишена телесна температура, която да не е причинена от подсичане, но да е симптом на някакъв вид бактериална инфекция. В такъв случай Ви съветваме да проверите температурата на Вашето бебе. Ако тя е по висока от 102 ° F или 38.9 ° C, посетете Вашия педиатър.

Загуба на апетит

Докато е в активен процес на зъбоникнене, Вашето дете ще изпитва дискомфорт винаги, когато дъвче твърди храни. Храненето с охладени меки храни може да предложи известно облекчение. Можете да предложите на детето си меки храни като ябълков сос, смутита, плодови пюрета или плодови млека.

Раздразнителност

Въпреки че някои бебета преминават лесно и безпроблемно през процеса на зъбоникненето, за други новородени, зъбоникненето може да бъде много стресиращо, поради дискомфорта, който изпитват в устата си. В следствие на изпитания дискомфорт, може да се появи раздразнителност, зачестен безпричинен плач, безсъние и безпокойство. Освен обичайните методи за облекчаване на дискомфорта от зъбоникненето, родителската грижа и любов могат да бъдат едни от най-важните фактори за успокояване на неспокойното бебе. По време на този труден период за Вашето бебе, обгрижвайте го с много прегръдки и целувки, за да може детето Ви да намери спокойствие във Вашите ласки.

Кървящи венци

Въпреки че кървенето на венците изглежда страшно и тревожно, то не е причина за безпокойство. Понякога, когато зъбът пониква, той може да предизвика малък мехур пълен с кръв или хематом (област под венците, която съдържа малко количество кръв). Не се изненадвайте, ако мехурът се спука и забележите малко количество кръв в устата на детето Ви. В случай че се появи мехур пълен с кръв, можете да помолите Вашия педиатър да го спука и да отстрани кръвта от устата на детето Ви. Обикновено, натрупването на кръв под венеца на бебето изчезва, когато зъбът поникне изцяло.