Признаци за никнене на млечните зъбки при бебето - Multi-Mam


Признаци на зъбоникнене

Зъбоникненето може да бъде много стресиращо както за детето, така и за самите родители. Първите признаци на зъбоникнене обикновено се появяват около 6-я месец след раждането, но понякога могат да се забележат и по-рано. Зъбоникненето обикновено приключва около 3-годишна възраст, когато всички млечни зъби са поникнали и израснали. Около 6-та годинка, целият процес започва наново, но този път млечните зъби се заменят с постоянни такива.

Зъбоникненето обикновено е придружено от цял набор от симптоми, които се появяват около 4 дни преди зъбът да поникне и отшумяват в продължение на 3 дни след това. Обикновено, зъбите растат по двойки. При повечето деца, долните централни резци (кътници) са зъбите, които първи поникват/израстват. Времетраенето на зъбоникненето е много индивидуално и варира при всяко дете. Въпреки това, съществува общ график за периода на зъбоникнене, който може да Ви подготви за всичко свързано с поникването на зъбките.

Симптоми на зъбоникнене

Симптомите на зъбоникене варират при всяко дете. При някои деца, зъбоникненето може да бъде леко неприятен процес, който продължава само няколко дни, а за други, това може да се превърне в изключително дълъг, тежък и неудобен процес.

Обичайните признаци и симптоми на зъбоникненето са:

 • Подути и зачервени венци.
 • Повишено слюноотделяне.
 • Търкане на венците.
 • Хапане, дъвчене или смучене на всичко, до което може да се достигне (вкл. играчки, пръсти, битови предмети и др.).
 • Зачервяване на лицето и бузите, понякога дори и затопляне на бузите
 • .
 • Търкане на ухото от страната, където се очаква зъбът да поникне.
 • Загуба на апетит, особено за твърда храна, тъй като дъвченето причинява дискомфорт.
 • Безсъние и чести събуждания през нощта. Някои родители твърдят, че симптомите се обострят през нощта. Причината е, че детето е сънливо и уморено, затова е по-нервно, така че всичко ескалира повече, отколкото през деня.
 • Раздразнителност
 • Повече плач от обичайното
 • Кашлица или фарингиален рефлекс (прекомерното слюноотделяне може да накара детето Ви да кашля или да му се повдига). Освен ако Вашето дете няма други проблеми, като например простуда или алергии, това не трябва да причинява проблеми с дишането.

Какво можете да направите, за да помогнете на Вашето бебе

Знаем, че е изключително неприятно да чувате детето си как плаче безутешно, особено когато не можете да направите нищо, за да му помогнете. Дори и малка доза успокояване може да помогне значително, затова не се колебайте да дарявате бебето си с много любвеобилност.

В допълнение, има още няколко неща, които можете да направите, за да облекчите зъбоникненето на Вашето бебе. Научете повече за различните методи за облекчаване на зъбоникненето, които могат да подпомогнат облекчаването на неприятните симптоми. Също така, можете да използвате и охлаждащи гелове за възпалени и болезнени венци. Не забравяйте да снабдите детето си с изобилие от безопасни играчки, които да могат да се дъвчат и същевременно да масажират венците му.

Прекомерното слюноотделяне може да причини болка и раздразнение по брадичката на Вашето бебе. Затова не забравяйте често да почиствате брадичката му с мека кърпа. Можете да защитите нежната кожа по брадичката на Вашето дете, като приложите мазен крем (можете да използвате и крем за зърна) върху проблемната област.

Още една важна забележка

Някои експерти считат диарията и високата температура за симптоми на зъбоникненето. Не забравяйте, че всяка температура, по-висока от 102 ° F или 38.9 ° C, не трябва да се счита за признак на зъбоникненето, а за причина да потърсите медицинска помощ. Леката диария може да бъде причинена от завишеното слюноотделяне, което се появява по време на зъбоникненето. В същото време, обострената диария не бива да се пренебрегва. Ако забележите някой от тези два симптома, свържете се с Вашия педиатър. Той ще открие и определи истинската причина за проблемите.