Отбиване - кога и как да започне отбиването - Multi-Mam


Отбиване

Рано или късно настъпва моментът, когато всяко бебе се отбива от майчината гръд. От Вас и от Вашето бебе зависи да решите, кога е подходящото време кърменето да се преустанови. За Ваше сведение, Световната здравна организация (СЗО) и Американската академия по педиатрия (ААП) съветват кърменето да не се преустановява, докато бебето не навърши поне 1 годинка. Вие може да определите момента, когато да отбиете бебето от Вас, в зависимост от личните Ви нужди, или да предоставите тази възможност на самото бебето. Когато и да настъпи този момент, Вие не позволявайте околния натиск и очакванията на Вашето семейство и приятели да повлияят на това решение.

Възможно е да изпитате смесени чувства, когато настъпи момента на отбиването. Вие може дори и да изпитате страх, че връзката, която сте установили с Вашето бебе по време на кърменето, ще се бъде изгубена. Отбиването означава само, че детето Ви ще започне да се храни със същата храна, с която и Вие се храните. Не бива да забравяте, че освен кърменето, има и други алтернативни начини за поддържане на силата на емоционалната връзка с Вашето дете. Отделете малко време от ежедневието си за Вашето дете, за да си поиграете, да прочетете книжка или просто, за да се погушкате. По този начин, преходът ще мине плавно и Вие няма да се чувствате несигурни. В допълнение, Просто продължете да се придържате към вече установения график на хранене.

Кога да започнете да отбивате Вашето бебе?

Съществуват два популярни метода за отбиване на бебето, които биха могли да Ви помогнат в определянето на най-подходящото време за настъпване на самото отбиване. Както вече споменахме по-горе, Вие може да оставите Вашето бебе да реши, кога да настъпи моментът на отбиването. Обикновено, отбиването настъпва от само себе си, в периода между 4-я и 6-я месец, след въвеждането на твърди храни в хранителния режим на бебето. Именно тогава бебетата започват да губят интерес към кърменето. От друга страна, Вие може да почувствате, че е настъпил правилният момент за преустановяване на кърменето. Ако случаят Ви е такъв, отбиването може да отнеме повече време, усилия и търпение, тъй като процесът се извършва постепенно.

Съществуват няколко причини, които могат да оправдаят отлагането на отбиването на бебето за месец или два. Ако детето Ви е болно, трябва да изчакате, докато се възстанови напълно. Също така, ако Вашето малко преживява значителна житейска промяна, като например преместване в ново жилище или получаване на братче, или сестриче, би било разумно да отложите отбиването за известно време.

Съвети за правилно отбиване на бебето.

Като за начало, постепенно започнете процеса и не претупвайте нещата. По този начин, Вие ще предотвратите евентуално препълване на гърдите и евентуална поява на мастит, тъй като гърдите Ви ще разполагат с достатъчно време, за да привикнат към намалената консумация на кърма. Също така, детето Ви ще свикне да се кърми все по-малко и по-малко.

Може да започнете процеса на отбиване, като вместо да кърмите, Вие предложите на Вашето бебе бутилка с кърма. Позволете на Вашето бебе да привикне към това нововъведение и направете същата промяна за останалите хранения. Съкращаване на времето за кърмене е друг метод за отбиване на бебето. Като съкратите времето за кърмене на Вашето бебе, съветваме Ви да му предложите някакъв вид твърда храна след това, за да може да се засити. Нещо повече, предложете на Вашето бебе твърда храна преди кърмене, за да намалите апетита му съвсем. Не на последно място, Вие можете да забавяте кърменията с по 10 до 15 минути (това е особено ефективно за вечерните хранения, или когато кърмите по няколко пъти дневно).

Ако изпитвате проблеми с пропускане на кърменето преди лягане, помолете Вашия партньор да приспи бебето, докато Вие сте в другата стая. Вашето бебе по-бързо и по-лесно ще привикне към тази промяна, ако Вие не се навъртате наоколо.