Методи за облекчаване на дискомфорта от никненето на зъбите - Multi-Mam


Методи за облекчаване на никненето на зъбките

Ако млечните зъбки на Вашето бебе са в процес на никнене, то Вие най-вероятно сте наясно със стреса, който цялото семейство изпитва. Въпреки че броят и интензитетът на симптомите на никненето на зъбите се различават при всяко дете, мнозинството от бебета показват поне един от следните признаци на никненето на зъбите: завишено слюноотделяне, лигавене, раздразнителност, загуба на апетит, неспокоен сън и триене на бузите и ушите. Гореспоменатите симптоми се появяват около четири дни преди зъбът да пробие венеца и да поникне напълно, и обикновено траят още 3 дни след това. За да може Вашето дете да премине възможно най-безболезнено през процеса на никненето на зъбите, ние съставихме списък с различни методи за облекчаване на никненето на зъбките, които Вие бихте могли да изпробвате.

Нежен масаж на венците

Бебетата, които се намират в процес на никнене на зъбите, изпитват огромна наслада и облекчение, когато се приложи лек натиск върху венците им. Можете да използвате собствения си пръст или влажна марля, като естествено се уверите, че всичко, което поставяте в устата на Вашето бебе, е чисто, за да избегнете причиняването на орални възпаления и инфекции.

Гризалки и чесалки за никнещите млечни зъби на бебето

Гризалките и чесалките, за никнещите млечни зъбки на бебето, са дъвчащи играчки, които успешно отвличат бебето Ви от дъвченето на битови предмети, одеяла и дори бижута. Те са предназначени да бъдат безопасни при дъвчене от страна на бебето, без деликатни части, които могат да се отчупят и да застрашат здравето на Вашето дете. Въпреки това, ако забележите прекомерно увреждане на играчката, в следствие на обилно дъвчене от страна на бебето, заменете я с нова, преди да е станала опасна за Вашето дете.

На пазара има голяма разновидност от гризалки и чесалки за никнещите млечни зъбки на бебето: гумени, дървени, чесалки с вибрации, плюшени и др. Също така, можете дори и да намерите бижута, които да са пригодени за дъвчене от страна на бебето, когато зъбките са му в процес на никнене. Такъв вид бижутерия е стилна и може да се впише в стила на всяка жена.

Ефектът на охлаждане

Студените температури действат като локални болкоуспокояващи, които карат проблемната област да изтръпне и по този начин намалят дискомфорта. Затова, студена мокра кърпа или изстудена чесалка за зъби би успокоила дискомфорта в устата на бебето. Просто се уверете, че предметът не е замръзнал, тъй като директен контакт с лед може да повреди венците на бебето.

За подсилване на успокояващия ефект, накиснете чист плат в чай от лайка и след това го поставете в хладилник, за да се охлади. Всеизвестен е фактът, че лайката действа релаксиращо на децата и това може да помогне на Вашето бебе да се успокои.

Тъй като много бебета губят апетит поради болката, която изпитват при дъвченето на твърди храни, ябълковият сос, киселото мляко или плодовите пюрета биха могли да бъдат здравословна закуска, която същевременно да предоставя и известно облекчение на Вашето дете.

Как да предпазим кожата от раздразнения и обриви

Често срещан симптом по време на никненето на зъбките е прекомерното слюноотделяне, което може да доведе до кожни обриви и раздразнения. Често почиствайте лицето на детето си, като използвате мека кърпа (не търкайте, а попивайте). След това, нанесете защитен крем върху областта около брадичката.

Гелове за никнещите млечни зъби на бебето

Гелове, които са специално предназначени за бебета с никнещи млечни зъбки, могат да предоставят така желаното облекчение, от което бебето се нуждае. Има няколко неща, които трябва да имате предвид при избора на гел за никнещи зъби, за да сте сигурни, че той е напълно безвреден за Вашето дете. Въпросният гел не трябва да съдържа никакви анестетици, тъй като те могат да причинят сериозни здравни увреждания при поглъщане. При поглъщане, гърлото се анестезира и по този начин се увеличава рискът от задушаване. Също така, гелът не трябва да съдържа захар, защото се увеличава рискът от развитието на кариес, но същевременно, продуктът трябва да е приятен на вкус. Можете да приложите гела за никнещи зъбки директно върху венците на Вашето дете, като си помагате с пръст. В допълнение, можете да намажете и повърхността на чесалката за никнещи зъбки, която Вашето бебе употребява.

Медикаменти

В случай, че нито един от гореспоменатите методи за облекчаване на дискомфорта по време на никненето на зъбките, не помогне на Вашето дете, съветваме Ви да се консултирате с Вашия лекар, преди да преминете към даването на болкоуспокояващи, които да са подходящи за деца!