Почистване на зъбите на детето - кога трябва да започне? - Multi-Mam


Кога трябва да започне почистването на зъбите?

Обикновено, млечните зъбки започват да никнат около 6-я месец след раждането, но поддържането на добра устна хигиена трябва да започне много преди това. Може да Ви се струва, че грижата за млечните зъби е маловажна, тъй като те не са постоянни, но всъщност състоянието на постоянните зъби зависи от поддръжката на млечните зъби. Грижата за венците на Вашето дете предотвратява появата на гингивит (възпаление на венците), което може да навреди на устната захапка. Също така, здравият и пълен набор от млечни зъби е от съществено значение за правилното развитие на говора. Затова, поддържането на правилна орална хигиена, още от ранна детска възраст, е от съществено значение.

Колкото по-рано започне почистването на зъбите, толкова по-добре!

Изграждането на добри орално-хигиенни навици започва с почистването на венците с помощта на мека и влажна кърпа или с парченце марля. Внимателно почиствайте венците на Вашето бебе винаги преди и след хранене. След като започне процесът на никненето на млечните зъби, препоръчително е почистването на зъбите да става с помощта на четка за зъби, която е предназначена за употреба от деца (уверете се, че четката е подходяща за възрастта на Вашето дете). Четката за зъби, която ще използва Вашето дете, трябва да е снабдена с малка глава, с меки влакна и голяма дръжка.

Първоначално, зъбите трябва да се почистват само с помощта на влажна четка за зъби и след това постепенно да се премине към употребата на паста за зъби (след като първият млечен зъб е поникнал напълно). Количеството паста за зъби, което е годно за употреба, трябва най-малко да се равнява на размера на оризово зърно и да не е по-голямо от размера на грахово зърно, след като бебето навърши 3-годишна възраст. Почиствайте внимателно всички повърхности на всички зъби, като правите кръгови движения, и обръщайте специално внимание на зоните, където венците и зъбите се срещат. Накарайте Вашето дете да свикне с ежедневната нужда от почистване на зъбите два пъти дневно. Карайте го да изплюва пастата, след като почиства зъбите си, но не се тревожете излишно, ако му отнеме известно време, за да овладее това действие. Вашето дете се нуждае от помощ при почистването на зъбите си, поне докато овладее изплюването и плакненето, което обикновено се случва, когато детето навърши 6-7 годинки. Ефикасното почистване на зъбите настъпва, когато децата навършат 10-годишна възраст. Вие можете да проверите дали Вашето дете правилно почиства зъбите си, като му дадете да дъвче специални таблетки за визуализиране на плака. Необходимо е четката за зъби да се заменя на всеки 2 месеца или веднага щом забележите, че влакната по нея са захабени. Пастата за зъби, която избирате, трябва да бъде подходяща за възрастта на Вашето дете и трябва задължително да съдържа флуорид, защото той защитава зъбите от появата на кариес. Избирайте пасти за зъби, които не съдържат плодов вкус, за да може Вашето дете да изплюва след почистването на зъбите, а не да гълта употребената паста.

Кога да заведете Вашето дете на стоматолог?

Като за начало, можете да водите детето си на Вашите стоматологични прегледи, за да може то да свикне с атмосферата на стоматологичните кабинети. Ако ставате неспокойни по време на стоматологичните прегледи, насрочете отделно посещение за Вашето дете. Важно е да накарате Вашето дете да свикне със зъболекаря, преди да му се е наложило да посети стоматологичния кабинет за профилактичен преглед на зъбите. Обсъдете със Вашия стоматолог времето, когато трябва да се извърши първият стоматологичен преглед на детето Ви. Уверете се, че стоматологът е уравновесен и, че е добре запознат с Вашето дете.

Проверявайте редовно зъбите на Вашето дете, за да установите на време първите признаци за загниване на зъбите. Ако забележите тъмни петна или дупчици по повърхността на зъбите, то незабавно трябва да заведете детето си на стоматолог, за да се предприеме незабавно лечение.

Как да защитите зъбите на Вашето дете?

Избягвайте сипването на газирани напитки, сокове, овкусени млека и други подсладени напитки в бутилката на Вашето дете. Вместо това му предложете чистата вода, обикновено мляко и адаптирано сухо мляко. Тъй като захарта е основният причинител на загниването на зъбите, ето защо Вашето дете трябва да ограничи приема на захар в хранителния си режим. Възможно най скоро накарайте детето си да започне да пие от нормална чаша. Избягвайте да поставяте мед или захар върху биберона на Вашето бебе, а вместо това му предложете здравословни леки закуски, като например кашкавал или зеленчуци. Ако не искате напълно да ограничите приема на захарни храни на Вашето дете, то поне ограничете приема им до времето за хранене, за да могат зъбите да се имат време за възстановяване. Ако използвате бебешка храна, уверете се, че тя не съдържа захар или други видове подсладители.