Кога започва зъбоникненето при бебетата - Multi-Mam


Когато започнат да растат млечните зъбки на бебетата

Подобно на прохождането и на проговарянето, процесът на никненето на зъбите е поредното важно събитие в живота на Вашето дете. Въпреки че е радостно да видите първите зъбки на Вашето дете, когато то се усмихне, процесът на никненето може да бъде много стресиращ както за детето, така и за самите Вас. Никненето на зъбите може да причини много неприятни физиологични състояния, като възпаление на венците, повишено слюноотделяне, обрив на брадичката, безсъние и т.н. Все пак, когато бебето Ви започне да захапва, можете да бъдете сигурни, че развитието на зъбките му върви в правилна посока. Развитието на зъбите е необходимо, за да може Вашето дете да се храни пълноценно с всякакъв вид храни. Това е предпоставка, че детето Ви ще развие силна имунна система. Никненето на зъбите също играе и важна роля в развитието на говора. Дъвченето на храна всъщност спомага за укрепването на мускулите на челюстта, бузите, устните и езика – всички необходими мускули, които подпомагат правилният говор.

Кога започва никненето на зъбките?

За повечето бебета, първите млечни зъбки започват да поникват, когато детето е навършило 6-месечна възраст. Развитието на зъбите варира спрямо индивида, но не бива да се изненадвате, ако на Вашето бебе започнат да му никнат зъбки още през 3-я месец. Трябва да знаете, че е необичайно за деца до 12 месеца, тепърва да им никнат първите млечни зъбки. Въпреки че времето за никнене на зъбите е много индивидуално, съществуват няколко генерализирани графици за никненето на зъбите.

Развитието на млечните зъби на Вашето дете изцяло зависи от развитието на Вашите млечни зъби и тези на партньора Ви. Ако развитието на Вашите млечни зъби, и тези на партньора Ви, е започнало в ранна детска възраст, то най-вероятно това явление ще се повтори и при Вашето дете. Обратното твърдение също е вярно.

Обикновено, централните долни резци са първите зъби, които поникват, а след това поникват и горните два предни зъба. Редът на поникването на зъбите варира, но те почти винаги никнат по двойки. Никненето на тези зъби обикновено не причинява много болка, защото техните върхове са много тънки и безпроблемно пробиват венеца. В допълнение, първите кътници започват да никнат, когато бебето Ви навърши 1 годинка (това са зъбите в задната част на устата). Никненето на кътниците причинява по-голям дискомфорт от никненето на резците, най-вече заради широката им дъвкателна повърхност, която трудно пробива венеца.

Когато детето Ви навърши 3-годишна възраст, всичките му млечни зъбки трябва да са поникнали. В периода на 6-годишната възраст, млечните зъби постепенно биват замествани от постоянните такива. Този процес продължава до поникването на мъдреците, които се появяват между 17-та и 21-та година

Как да облекчите никненето на зъбите?

Както споменахме в началото, никненето на зъбите може да бъде много неприятен процес. Някои бебета ще преминат безпроблемно през този процес, докато други ще изкарат много безсънни нощи. За да облекчите дискомфорта в устичката на Вашето дете, Вие може да приложите нежен масаж, да му предоставите охладена играчка-чесалка за венци или да му намажете венците със охлаждащ гел за никнене на зъби. Бебетата ще се опитат да сложат всякакви неща в устата си, за да намалят дискомфорта, затова ръчичките им трябва да са чисти и нещата, които дъвчат, да са безвредни. Винаги е добра идея да имате лигавник на Ваше разположение, тъй като слюнкоотделянето може да направи Вашето бебе мокро и то да настине.