Никнене на зъбите и подсичане - имат ли връзка? - Multi-Mam


Има ли връзка между зъбоникненето и подсичането?

След като стартира зъбоникненето, много бебета показват и изпитват цял набор от симптоми (завишено слюноотделяне, неспирно дъвчене, търкане на лицето, раздразнителност, подуване на венците и т.н.). Въпреки това, има един казус, който разединява педиатрите по целия свят, защото е много спорен. Става въпрос за връзката между зъбоникненето и подсичането. Връзката между тези две физиологични състояние не е напълно ясна и педиатрите имат различни теории за тяхната взаимовръзка.

Какво е подсичане?

Подсичането е много лесно за разпознаване. Може да забележите зачервени участъци по кожата, точно на местата, където тя е в пряк контакт с мократа пелена. Основният фактор за подсичането е влажната кожа, която е податлива на увреждания, причинени от триене и износване. Увредената кожа действа като гостоприемник за редица бактерии, ензими и други агресивни частици, които обикновено се съдържат в урината и изпражненията.

Зъбоникненето причинява ли подсичане?

Както вече споменахме, категоричен отговор на този въпрос не може да се даде. Някои педиатри смятат, че процесът е много ясен, и че се случва по следния начин:
Зъбоникнене ---> Диария ---> Подсичане

Зъбоникненето причинява завишено слюноотделяне, което бива погълнато от детето Ви. Количеството погълната слюнка може да разстрои храносмилателната система на бебето Ви, да причини лека диария и да доведе до подсичане. Дори ако Вашият опит Ви кара да се съгласите с тази теория, има едно важно нещо, което трябва да имате предвид. Тежка диария, последвана от летаргия, повръщане или температура по-висока от 102 ° F или 38.9 ° C, са причини за търсенето на спешна лекарска помощ. Това не са странични ефекти от подсичането, а симптоми за нещо по-сериозно.

По време на появата на първите млечни зъби, мнозинството от кърмещите майки намалят броя на кърменията или напълно преустановяват процеса. Следователно, имунитетът на бебето, даден от майката чрез кърменето, намалява и новороденото става по-податливо към бактериални инфекции. Именно различните бактериални инфекции могат да доведат до неразбиране на симптомите. Затова майките свързват диарията със подсичането. В този случай, диарията може просто да бъде симптом на нарушена имунна система. Ако бебето Ви страда от диария, първо проверете дали има промяна в хранителните му навици. В случай че такава промяна е на лице, то диарията вероятно е свързана с някакъв вид инфекция. Ако няма промяна в хранителните навици на Вашето бебе, тогава проверете за други признаци на зъбоникненето. Имайте предвид, че диарията може много по-бързо да дехидратира бебетата, отколкото да дехидратира по-големите деца и възрастните. Считайки, че диарията е симптом на зъбоникненето, тя не би трябвало да трае повече от 3 дни.

Диарията е много стресираща за кожата на бебето. Влагата и киселината могат да бъдат доста вредни за кожата и да доведат до подсичане.

Въпреки че много родители са забелязали една и съща последователност в своите деца (зъбоникнене, после диария и накрая подсичане), някои експерти са несъгласни с тази теория. Те твърдят, че диарията и подсичането не се причиняват от зъбоникненето, а от други фактори като промени диетата (хранене с твърди вещества или прекомерно пиене на плодови сокове), употребяване на антибиотици, бактериални инфекции, кожни раздразнения, причинени от употребата на нов продукт или продължително излагане на кожата до фекалии и урина. Също така, диарията при бебетата може да бъде причинена и от дъвченето на домакински предмети и недезинфекцирани материали, заради наличието им на микроби и бактерии. Поглъщането на въпросните микроби и бактерии може да доведе до лека диария.