Избирането на подходяща гризалка за зъбките на Вашето бебе - Multi-Mam


Гризалки и чесалки за никнещите зъбки

Съществуват няколко важни правила, които трябва да имате предвид, когато избирате гризалки или чесалки за никнещите зъбки на Вашето дете. Разбира се, Вие трябва да се уверите, че гризалката/чесалката е подходяща за Вашето дете, и че тя е способна да облекчи дискомфорта, който се поражда от никненето на зъбките. Преди всичко, безопасността на бебето е приоритет. Затова, ние съставихме списък с неща, които трябва да проверите в множеството гризалки/чесалки, които се предлагат на пазара, за да намерите най-подходящия продукт за безопасността и нуждите на Вашето дете.

Избягвайте следните материали:

  • Избягвайте пластмасови гризалки/чесалки за никнещи зъбки, поради наличието на BPA, PVC или фталати.
  • Избягвайте боядисани гризалки/чесалки, произведени в Китай, защото могат да съдържат олово.
  • Избягвайте всички гризалки/чесалки, които не изглеждат добре изработени или съдържат части, които могат да се счупят, защото те представят потенциална опасност за здравето на Вашето бебе.

Най-добре би било да избягвате да давате на Вашето бебе бисквити за никнещите зъбки, защото захарта, която се съдържа в повечето от тези бисквити, може да предизвика появата на кариеси.

Безопасни материали за гризалки/чесалки

Естествените материали, като например 100% натурална гума или памук, са най-подходящи за гризалките/чесалките за никнещите зъбки на бебето. Плюшените играчки или просто мека памучна тъкан могат да облекчат дискомфорта от никненето на първите млечни зъбки на Вашето бебе. Също така, гризалките/чесалките, съдържащи медицински силикон, са изключително безопасни, устойчиви са на физическо натоварване и от всички гореспоменати материали, те се почистват най-лесно.

Когато избирате гризалка/чесалка за никнещите зъбки на Вашето бебе, помислете за досегашното му поведение. Ако Вашето бебе предпочита да дъвче одеяла и дрехи, то ще е най-подходящо да му вземете памучна гризалка/чесалка за зъби. От друга страна, ако Вашето бебе предпочита да дъвче твърди повърхности и битови предмети, може би ще трябва да го снабдите или с гумена гризалка/чесалка за зъби, или с дървена такава.

Допълнителни особености, които да търсите в гризалката/чесалката за никнещи зъбки:

  • Лесно ли се почиства?
  • Предоставя ли допълнителни ползи на Вашето бебе, като например развитие на моторните му умения?
  • Предоставя ли различни стимули, като например звук, цветен дизайн или текстури?
  • Може ли да се охлади в хладилник?

За допълнително облекчаване на дискомфорта от никненето на млечните зъбки, Вие бихте могли да охладите гризалката/чесалката в хладилник. Студенината ще накара венците да изтръпнат и по този начин, болката ще намалее. В никакъв случай не замразявайте гризалката/чесалката, защото при един евентуален контакт с ледената ѝ повърхност, венците могат сериозно да се увредят. Също така, Вие можете да приложите гел за никнещи зъбки върху контактните точки между гризалката/чесалката и венците.

Как да поддържате целостта и здравината на гризалките/чесалките за никнещи зъби.

Почиствайте гризалката/чесалката след всяко използване. В зависимост от модела на изработка на гризалката/чесалката, Вие можете или да я измиете в съдомиялна, или в пералня. Преди да преминете към почистването на гиразлката/чесалката, първо прочетете инструкциите.

Редовно проверявайте гризалкта/чесалката за всякакъв вид повреди, тъй като зъбите на Вашето бебе растат, и е възможно тя да се напука или надраска. В случай че забележите части, които могат да се отчупят/откъснат и да бъдат погълнати от Вашето бебе, незабавно заменете играчката.