Може ли никненето на зъбите да причини треска? - Multi-Mam


Възможно ли е никненето на млечни зъбки да причини треска?

Никненето на млечни зъбки обикновено започва, когато бебето навърши 6-месечна възраст. Въпреки че редът, в който зъбките никнат, е един и същ, периодът на никнене е индивидуален за всяко бебе. Затова не бива да се учудвате, ако Вашето 3-месечно бебе покаже първи признаци на никнене на млечните зъбки. На повечето бебета ще са им пораснали всички млечни зъбчета, до 3-та годинка. В периода на 6-тата годинка, млечните зъбки постепенно почват да се заменят с постоянните такива. Този процес продължава докато не поникнат мъдреците. Това се случва между 17-та и 21-та година.

Процесът на никненето на зъбките може да бъде изключително некомфортен както за бебето, така и за самите родители. Обикновено, той започва около четири дни преди зъбът пробие венеца и продължава още три дни след това. През този период, редица неприятни симптоми могат да се появят. Част от тези симптоми са: солюбилност, хапане, търкане на венците, смучене, отказ за прием на твърди храни и т.н.

Високата температура не е признак за началото на никненето на зъбките.

В съзнанието на родителите се е настанил един стар мит, който гласи, че високата температура е свързана с процеса на никненето на зъбките.

Процесът на никненето на зъбите може да бъде съпроводен от завишаване на телесната температура. Повишаването на телесната температура може да се появи или в деня на самото поникване, или непосредствено преди това. Въпреки това, всяка температура по-висока от 38.9 ° C не трябва да се прием като страничен ефект от процеса на никненето на зъбите, а по-скоро като тревожен симптом, който трябва да бъде проверен от педиатър.

Някои родители считат появата на лека хрема и кашлица, като странични ефекти от процеса на никнене на зъбите, въпреки че това са симптоми на обикновена настинка.

Въпреки разногласието на родители и експерти, относно какви са нормалните странични ефекти от никненето на зъби, всички са единодушни в едно. Сериозните симптоми не трябва да се пренебрегнат и да не се преписват като странични ефекти от процеса на никненето на зъбите. Затова, ако бебето Ви прихване някой от следните симптоми, по време на никненето на зъбите, се свържете с Вашия педиатър :

  • Телесна температура, която е по-висока от 38.9°C
  • Кашлица
  • Хрема
  • Намалено уриниране
  • Повръщане
  • Тежка диария

Тези симптоми могат да бъдат признаци на инфекция и изискват медицинска интервенция, за да се осигури подходящо лечение.